winter wonderland

Hej
 
Denna vecka har varit ett vinter sagoland som idag smalt bort tyvärr.
 
☆Bild från tisdag morgon
 
Måndag
Lärde oss knopar. Eller ja, jag lärde mig vad de heter på finska och lärde de andra hur man gör dem.
Sedan spelade vi innebandy.
 
Tisdag
Vi började med våra halvtimmes program som vi alla i klassen gjort och presenterade dem och utförde dem. 
Efter skolan var jag och Annukka och red på en insnöad bana och det var jätte kul!
Tillbaka på skolan så pysslade jag en julkrans att sätta på dörren nästnästa vecka då vi är på skolan igen.
På kvällen hade vi bastu och jag gick och badade! Det var is på sjön redan och jag badade.... eller ja... tog ett dopp... 😊
 
Onsdag
Snön hade redan börjat smälta och det regnade. Så det var perfekt för min halvtimmes program som var att bygga snölyktor av snöbollar och laga en liten eld i dem så att de lyste.
På kvällen pluggade jag fiskar igen och tog det lungt tills vi hade sen bastu kl 21.30.
 
Min favorit lykta av Kari ovh Pyry som gjorde den till Mine av 13.11.2015 paris
 
Idag - Torsdag
Fortsätter med våra samtal med Janne läraren och sedan fortsätter vi med halvtimmes programena. Efter skolan ska jag tömma hela campus och sedan köra till åbo och hämta mina skidor under helgen och så ska jag plugga, chills och städa lägenheten. 
 
Nästa vecka ska vi vara i Hollola och arbeta med skin och döda djur.... får se hur svårt det är om jag kanske kan göra de själv hemma nångång kanske.😀
 
Kram från en Eva-Maria 😊 

veckoslut och snö

Fredag
Kom till Åbo och tog det bara helt lungt. Tvättade byke, tittade på film, tittade på serier och sov.
 
Skolans lilla strand bastu måndag 23.11
 
Lördag
Sovmorgon och vaknade till ett vitt Åbo. Sedan for jag ut på stan för att köpa skidor åt mig. Hittade ett par som jag ska hämta nästa veckoslut om det går att köra då... Sedan åt jag lunch på IKEA och for till Mylly och titta efter att de bykt om. Pluggade lite men sen villa jag se på Mockinjay del 2. Den är bra! Och det får ett lyckligt slut. 
 
 
 
Söndag
Pluggade och for till stan för att köpa Lite saker till lillajul festen på skolan och så pluggade jag ännu mera tills jag började köra mot skolan. Väglaget var helt bra tills jag kom till Härkätie, där var det vinter sago land med vita vägar, björkar som hängde över vägen, och snötäckta plogpinnarna så man såg knappt var vägen gick. Men jag kom säker till skolan och fick är bilen täckt så att jag slipper skrapa rutor när jag ska till butiken och till stallet i veckan. 
 
 
 
 
Kram från en Eva-Maria 😊 

24 H orgentering

24 är en orgenterings haijk som görs parvis och  ska dröja ca 24 timmar. Det påminner väldigt mycket som nått som scouter käner till, nämligen rådd, som brukar vara på sommarläger. Jag var par med Niko.
 
Kartan
 
På torsdag mitt på dagen blev vi avlämnande med bil någonstans utanför kartan (vi fick veta att vi var någonstans var jag satt IKEA pennan i öst)
Efter en timme ungefär så hade vi lokaliserat oss på kartan och började orgenterade till kontroll nr.1. För att komma snbbt och inte behöva gå flera onödiga kilometrar så tog vi skogsväger och kurs genom skogen.
Fösta kontrollen var att använda ett bensin fältkök så vi passade på att koka kaffe åt oss då vi ändå hade den igång.
Primus bensin fältkök med vindskydd
 
Vid 4 tiden började det skymma och vi var då mitt mellan kontroll 1 och 2. Då det blev så mörkt att vi måstade ha pannlampa så tog vi och lagade mat samtidigt.
 
Till kontroll nummer 2 så var trängen svår och blöt. På kartan såg de ut som att myren var mindre men kartan var tydligen äldre och myren var större. En stig som hade gått genom myren fanns inte. Så vi lokaliserade oss på kartan vid en sjö och tog rak kurs mot kontrollen och hittade dit förvånansvärt bra. 
 
På kontroll nummer 2 skulle vi berätta våran väg som vi gått hittills. Jag bytte sockor och fick plastpåsar att ha i skorna så jag rasat igenom myren ett par gånger för mycket för att mina skor skulle hålla vatten.
 
Till kontroll nummer 3 hittade vi bra och där skulle vi berätta om naturens mångfald och om däggdjur. Jag tänte att de är ju lätt, har ju skrivit om de i studenten. Men de här var på finska, jag var trött, och ja kan väll säga att inte min bästa förklaring på mångfald.
 
Till kontroll nummer 4 så såg det ut att vara lätt att ta och följa stigar och vägar, men under hela dagen hade vi märkt att kartan nog är gammal för flera vägar saknades från kartan och andra hade försvunnit tack vare skogsarbeten.  Så hade även en väg som vi tänkte ta försvunnit. Men då var det bara att ta kurs mot den riktning vi skulle och komma till nästa väg.
 
Kontroll nummer 4 var sov kontrollen. Jag och Niko kom dit kl 11.20, jag grillade korv, pratade med de andra som var vakna ännu hur dagen hade gått och gick och sova. Sov ungefär 4 timmar då vi hade start tid därifrån kl 04.36. 
 
Start mot kontroll nummer 5 och de snöade, fösta snön för vintern. Början gick bra och mitt i när vi var på en skogsväger mitt mellan kontrollerna så mötte vi Eetu och Teemu. Vi blev och prata med dem och de trodde att de var på en helt annan väg än vad vi trodde att vi var på. Så jag tog fram mobilen och jag var glad att veta att jag och Niko hade rätt fastän de betyder att vi hade längre till kontrollen än vad de hade varit om Eetu och Teemu hade haft rätt. 
Vi fortsatte tillsammans en bit men  när Eetu och Teemu tog en paus så fortsatte jag och Niko för kontrollerna hade en öppet tid och 5:an höll å att stänga. 
 
Vi han dit i tid och uppgiften var att berätta när och var solen går upp. Som om man ska veta de efter en sån där dag. Men vi fick de rätt på 3:e försöket.
 
Sista kontrollen var skolan. Det ljusnade under tiden vi gick, och igen så hade en skogsväg försvunnit och vi trampade igenom ett kalhygge. På nått sätt så lyckades jag kliva i ett vattenskärr med vänster fot så jag hade vatten upp över knäet. Då va de inga pauser mer för mig för då skulle hag ha frusit och vi hade kanske 7 km kvar att gå. Den sista biten brukar alltid bli så att man går snabbare men jag gick som en gammal kärring. Viste inte vad jag skulle kladda att gjorde ont för det fanns ingenting som inte gjorde ont. 
 
Niko och 1 km kvar till skolan...
 
Tillbaka på skolan kände jag mig som en vinnare. Vi hade klarat de! På 22 h, 40km och 4 h sömn! Igen i klassen hade gett upp och alla kom till skolan i tid. Nästan alla hade blöta skor eller blöta upp till knäna, alla hade ont i fötterna och alla var trötta. 
 
Snön på skolan
 
Sedan var det bastu, mat, vård av kropp och sova. 
 
Vilken resa! Jobbig och tuff men den kommer jag att minnas länge. 
 
De som inte dödar stärker en!
 
Kram från nån Eva-Maria ...