lite vardag emmellan

Hej!
 
Har inte hänt så mycket spännande just nu dessa dagar, men det är oerhört viktigt att ha sådanna här dagar ibland med då man känner att man kommer tillbaka i lite vanlig vardag. Har för det mästa jobbet men det har inte tagit upp hela dagarna utan har alltid haft ledigt från kl 16. Dessa arbets chemor som jag har nu känns jätte bra och är så nöjd med hur det ser at att vara och hoppas innerligt att det fortsätter vara så här bra och lugnt så jag slipper ta slut på mig i gen som hände i slutet på juli. 
 
Måndag
Jobbade först på Centrumbaren och sedan på Eftiset. Båda jobben gick bra utan någo märkvärdigare saker att berätta.
 
Efter jobben var jag hemma och åt middag och tittade filmen "Gökboet" med mamma och pappa. Filmen i sig var bra, rätt rolig och sammtidigt tragisk. Jag var inte observant i början av filmen och förstod inte att vi tittade på just den filmen, så hade inte några förväntningar som jag annors skulle ha haft om jag vetat vilken film vi tittade på.
 
Tisdag
Var tidigt på morgonen till stan och till Lyceet för att sälja en av mina gammla skolböcker. Efter det var jag och att köpte en födelsedagspresent till Linda och till Hotell och Resturang Skolan för att få mitt riktiga serveringspass intyg. Var även med mamma och pappa på lägenheten i stan, som ska till försäljning, och tömde och vi fick sov/tv-rummet tömt och damsuget fören jag tog mig tillbaka till Eckerö och på jobb till Eftiset.
 
På kvällen var jag igen bara hemma och åt midddag, vi grillade ute och åt ute då det blivigt varmt igen, och så tittade vi på film.
 
Onsdag
Idag var jag igen först på Centrumbaren och jobbade och sedan till Eftiset. Nu är jag hemma och ska äta middag, sedan ska jag till stallet och titta på när Linda har hopplektion och pratade igår med Evelina och frågade om hon villa med så ska se om hon ännu vill.
 
Efter de vet jag inte helt och hållet vad jag ska göra. Hoppas på att slippa hem till Linda och äta lite tårta för Linda fyllde 21 år igår 
 
GRATTIS!!
 
 
 
Kram från en Eva-Maria!

Vi lever vidare än

Hej!
 
Jag åkte över till fastlandet med Henrik och Elin i fredags och så var vi till Masku på mormors begravning på lördagen och på söndagmorgon åkte vi tillbaka hem mot Åland igen. Fastän det var begrevning så måste vi komma ihåg att vi fortsätter leva vidare och att vi ska göra det bästa utav våra liv.
 
Fredag
På dagen var jag till Ålands Lyceum och hälsade på gamla lärare. Tanja från Högstadie tiden som var min klassföreståndare och bildkonstlärare har, blivigt bildkonstlärare på Lusse, Irma min klassföreståndare och finska lärare från lusse tiden och så träffade jag Jenny min studiehandledare från lusse tiden med. Och så klart så såg jag Linnéa som snabbast men då hon gick från en lektion till en annan. 
 
Efter de skyndade jag mig för att plocka upp Henrik och Elin och vi körde ombord på färjan till Åbo. Ombord tog vi de lugnt i hytten, tog en drink i pianobaren och så åt vi världens lyxigaste middag.
 
 
 
Jag har flera gånger sett när par eller sällslap har beställt det men har aldrig haft tillfälle att testa. Och för att jag viste att maträtten skulle falla Elin i smak så var det bara att övertala Henrik med att vara med på de ännu. Vi åt nämnligen skaldjurstalrik på Happy Lobster.
 
 
Den innehöll; En halv hummer var, kräftor, flodkräftor, vanligaräkor, röktaräkor, tigerräkor, blåmusslor, grönmusslor, pinnmusslor, pilgrimsmusslor, skampi och ostron. 
 
Framme i Åbo så tog Elin och Henrik in sakerna och jag åkte med pappa till Masku kyrka och till Åbo karjalahus så att jag skulle veta vart vi skulle följande dag.
 
Tillbaka i legenheten tog vi det bara lugnt.
 
Lördag
På morgonen hade vi Magnus, Goldina och Amanda samt Mickaela och Joakim till legenheten och äta frukost då de kommit med morgon färjan. 
 
Efter de åkte jag Elin och Henrik till Mylly för Elin kom på att hon glömt sina finskor hemma. Hon hittade förvånansvärt snabbt ett par riktigt snygga skor och så stannade vi till vid spece ice och åt glass. 
 
Vid ett tiden åkte vi mot Masku kyrka var Begravningen ägde rum. Jag låter dessa bilder tala för tillställningen.
 
 
 
 
Minnesstunden höll vi vid Åbo Karjalahus. Där var det kaffe bjudning med karelska piroger kavrgpaj och annat typiskt mormor. Jag uppträdde en låt med flöjt som försten fick helt fantastiskt bra.
Vi var knappa 30 personer på plats så det var mycket trevligt när prästen tog initsiativet med att man fick berätta hur Aune varit och minnen man hade med henne. 
 
En fin sak som jag fick höra var av min mormors kusin som sa  "Du har så glada ögon, det är så lika Aunes när hon var ung"
 
Efter allt begravnings relaterat var över så var Henrik, Elin och jag ut på en lite bra runda i Åbo. Vi var via banken*,  skolan, Aussi bar, papa joe* och  apoteket*. (*=stannade på drink och satt ett tag) Efter de var vi till El Nam mexican resturant på mat fören vi tog bussen tillbaka till legenheten.
 
 
 
 
 
Söndag
Vi tog alla, mamma, pappa, Henrik, Elin och jag, morgon båten tillbaka till Åland. Åt frukost på båten och annors tog vi det mäst bara lugnt i hytten.
 
Elin åkte till Vårdö tillbaka, Henrik åkte med 18 båten till Sverige och till Uppsala för skolans skull och jag och mamma och pappa är hemma och ska ha bastukväll.
 
Kram från en Eva-Maria <3

Aune Elisabeth 09.07.1926- 02.08.2016

Hej.
 
Nämnde i ett tidigare inlägg som jag skrev i i början av Augusti att jag fått reda på sorliga nyheter. Det var den andra augusti på dagen som min pappa rang och berättade att mormor, Aune,var i mycket dåligt skick. Senare på kvälen samma dag så ringde min bror till mig meddelade att våran mormor (s.k Mummi) hade gått bort. I helgen var vi över hela familjen till Masku var Mummi hade sin färdiga gravplats brevid morfar.
 
 
 Vem var mummi för mig?
Mummi var nogran med vanligt hyfs och att man skulle visa hänsyn till andra så som mot henne. Mänen skulle hålla upp dörrar, dra ut stolar och bära väskorna, Man skulle sitta rak i ryggen, inte ha armbågar på bordet och vänta tills alla satt sig och fått sin mat fören man kunde börja äta. Alla dessa små saker lärde hon till mig och min bror, oftast störde man sig på det och himlade med ögona till varandra när man fåt tden skarpa blicken eller ett finger i sidan då man bröt mot någon etiket regel, men det är sådant som är viktigt att lära sig. Respekten för de äldre var en viktig sak för mummi när hon själv var gammal. Då hon bodde på servicehemmet eller på ålderdomshemmet fick ingen i personalen säga "du" det var alltid "Ni" som man tilltalade henne med.
 
"Man måste kunna etiketten för att få bryta mot den" -Aune 
 
 
 
 
Utöver dessa seder och etiket så vat hon en mycket glad och pigg dam. Alltid på väg någonstans och alltid ett projekt på gång fram tills de sista åren då minnet började ge vika och orken sakta blev sämre. Hon reste massor och var med i flera föreningar, lärde sig nya språk, målade, virkade plockade svamp och bär, Ja alltid hade hon någonting på gång.
 
 
 
Jag och min bror har rest mycket i finland och sverige med henne och sett många olika kyrkor och torg. Vi var även en resa över till Ladoga i Ryssland och kryrrade med flodbåt. Mycket fick vi uppleva och lära oss och det är jag för alltid tacksam för att mummi varit en sådan stor del av våran uppväxt.
 
<3