Tisdag Onsdag

Hej
 
Tisdag
tisdags lastade jag och Mia Renar in i paket bilen och trailern och körde till Ruka. Där fixade vi allt i ordning som vanligt och så väntade vi på att 10 st italienare skulle komma på plats med snöskoters. När de kom så berättade Mia om renarna och när turisterna satt i slädarna så lånade jag deras kameror och tog knäppte några  bilder åt dem. turen var lyckad och italienarna tyckte det var avslappnande och fint.
 
selfie med italienare :)
 
När vi körde tillbaka så sprang jag via butien och köpte kaffe och lite annat som saknades från hemmet. när jag kom tillbaka till bilen luckade det bränt och bilen hade tappat all drivkraft. vi slapp enda tillbaka hem och sen märkte vi att en motorrem gått av. fanns inte så mycket att göra åt de just då.
 
istället tog jag Särkiä in och borstade och for på banan och bekantade mig med hästen. Särkiä är gammal men klok. gick jätte fint men orkade inte hålla upp galoppen ricktigt.
 
Särkiä efter ridningen
 
på kvällen när de blivigt mörkt så började hunden källa en massa. så jag for ut och tittade vad det var han källde för. Då såg jag att Veikko kommit över till gran hagen var nya hästen Pasi var med Jenni, Särkiä och Tuppu. Jag for fort ut och se om jag kunde få Veikko bort därifrån. Veikko jagade alla 4 som galen och bet och sprkades på alla. Ett himla liv. Snabbt kom jag på att det inte var nån ide och for och hämta lite havre i en hink istället. En efter en kom det och se om de var nått gott till dem. När Veikko kom så tog jajg fort fast han, slängde havret till de andra och hinken över stängslet och ryckte med Veikko in till stallet var han fick stå över natten och fundera på vad han gjort fel denna gång.
 
Onsdag
På onsdag kom det en mamma och ett barn som skulle ha lektion. Mamman hade ridigt tidigare för ca 10 år sedan och barnet var så ny så hon fick gå som handhäst. Mia höll lektion till mamma som red Särkiä sammtidigt som jag ledde barnet runt på banan på Money och visade henne "gas och broms" och hur man styr. 
 
Direkt efter deras lektion så kom en tjej med sin familj till stallet. tjejen var en 14 åring som skulle ha en en timmes ute ritt. Den ridturen fick jag dra. Vi tog samma häster som varit på förra lektionen. Alltså jag Särkiä och hon Money och så skrittade vi och travade på grusvägarna runt stallet. När vi kom tillbaka så tog vi lite galopp på banan ännu. 
 
På kvällen tog vi in fölen för att de ska lära sig vara utan sina mammor hela tiden. de fick hö och vatten och så blev jag i stallet och pyssla ett tag för att se att de lugnade ner sig lite.
 
 
Kram från en Eva-Maria

Påsk

Hej

 På torsdag kväll kom Fiia och Mia tillbaka med lilla Pasi 3 år. Han är så söt och lugn och fin. Kommer nog bli en bra och säker skogs häst.
 
Mia borstar Passi

Efter att Pasi fått en stall plats och vatten och hö så lämnade jag och Mia tillbaka trailern till varifrån vi lånat den och Saana kom till stallet för att titta på nykomlingen. Efter lite pratoch kaffe så for vi ut på en Kemijärvi cruse med Saana bil, lyssnade på musik och körde runt runt runt samma runda om och om igen då Kemijärvi är så litet och det finns en massa enkelriktade gator så det går inte att köra någo invecklade fina cruse banor.

Annors då. Det har varit Påsk och Ville har bytt lösenordet på sitt internett så har inte haft internett alls nästan. Egentligen väldigt skönt.
 
Fredag 
Vi släppte ut Passi till hagen med Moiker, Money och fölen. Och det såg ut att fungera jätte bra.
 
Fölen vill leka med Passi

Sedan var jag och Mia ut och red Tylle och Muumi. Denna gång red jag Tylle. Kan ju säga att inte min bästa ute ritt här. Tylli lyssnade inte alls och var alldeles för envis och stark för mig. Men en 2 h ritt blev de iaf.
 
Muumi och Tyylityttö aka Tylle

På kvällen red Riia Passi på banan och se hur mycket han kan. Han kan hskritt och trav  ra med galopp så var fattningen kryddad med en bakut varje gång.
 
Lördag 
På morgonen var jag till "stan" och tanka bilen och handla lite nödvändigheter som sades "hemma". Klarade av att hitta till butiken och tillbaka helt själv

Sedan åkte Mia Jag Riia och hennes pojkvän Eero till Savukoski på "Kuivalihamarkinat" (torkat kött marknad). Där åt vi en massa gott och tittade på Ren cup.
 
Folk! Men mäst bara gamlingar. ..
Muikkuja 
Ren cup. Ja man åker skidor bakom en ren. 


På kvällen var Riia Eero och jag till stan och hämtade Jätti pizza.
När vi var på väg iväg från gården så körde Eero in i en liten snäva och vi fastnade.  Vi hade redan brottom att åka då pizza ringa skulle strax säga.  Men vi fick loss den efter lite gungande och Riia fick fortsätta köra 😊
Pizzan var helt sjukt stor pizza som helt säkert var en meter i diameter.
 
 
 
Söndag 
På söndag hade vi kunder igen.
En grupp som skulle iväg med renar och släde och en som skulle ut i skogen med häst i några timmar.

Mia och jag fixade renarna , och så körde vi rundan en gång bara vi två och sågade bort lite träd som var i vägen. Sedan for hon iväg med kunderna och Riia var ut med rid kunden. Medans de var borta så städade jag stallet och gården. Och senare på dagen så damsugit jag huset.
 
 
 
Måndag 
Denna dag var full med aktivitet.
Igen var det ren och släde tur sammtidigt som ridning. Riia och Eero hade redan åkt så då var det jag som fick hålla i ridningen.

Ridningen var dock lätt. Det var två små barn som villa ha lektion. När de kom så hämtade vi hästarna och fixade dem i ordning. Sedan höll jag en en halv timmes letion till dem och efter de var vi ut och gå en sväng. Var själv överraskad om hur bra det gick.
Mias ren och släd tur hade också gått bra.

På kvällen kom samma folk som varit på ren turen tidigare samma dag och red. Eller föräldrarna red och jag var barnvakt till 3 st små barn. Barnen hade jätte mycket energi och villa göra en massa. Har förr varit barnvakt till 3 då jag var 14-15. Men de här var svårare. Men jag klarade de och barnen värkande nöjda.

På kvällen var jag och Mia till stan och köpte mat från samma ställe som jätte pizzan i lördags. Men denna gång var det kebab.
 
 
***
  Måste väll berätta här hur duktig Ville var en dag och bakade mocka rutor nu när han var så snäll ochans gav mig lösenordet till hans internätt. 
 
Kiitos Ville😊
 
Kram från en Eva-Maria 😊

Andra veckan på praktiken har börjat

Hej!
 
Här går dagarna fort och jag har fullt upp att göra hela tiden så jag hinner knappt skriva blogg och glömmer nästan bort vad allt jag gjort på dagarna.
 
Muumi i kvälls solen
 
Måndag
I måndags kom det 5 fransmän som skulle åka ren och släde. De kom precis passligt för det var fint väder och de slapp ut på Kemijärvi isen precis som vi var  i söndags. Jag var med och sätta alla slädar och renar  i ordning och sen blev jag kvar på stallet och städa boxar och ge hästarna hö. Jag red även Tuppu som börjar böja sig rätt bra i volter och kurvor, men i raktspår böjer den sig mot fel håll. Typiskt travare.
 
 
Tuppu njuter i solen efter lite träning
 
 
Senare när Mia var tillbaka så kom det ett lass med 5 balar grovt lite halv taskigt hö på en stort släp bakom en traktor. De var en av Mias vänner som gav dem till henne då hans renar inte villa äta de för det var för grovt för dem. Så med hjälp av hans lyftkran på släpet så lyfter vi en en stor bal per hage så att hästarna får äta vad de äter av de, men de får fortfarande bättre hö 3 ggr om dagen. 
 
 
 
 
 
 
Tisdag
 
 
På morgonen skötte jag morgon stallet som vanligt och sedan frågade Mia mig om jag villa åka till Pyhä tunturi idag och skida. Pyhä är en skid ort presis som Åre men lite mindre. Jag tog bussen dit och hyrde utrustning på plats och köpte hisskort.
 
 Lite nervös men gals att få se nått annat här i lappland
 
Jag hittade familjebacken och där spenderade jag hela min tid som jag var på Pyhä.  Var en sväng till puben och åt kycklingkorg och tog en varm kakao och sen fortsatte jag att åka  i familje backen igen.
 
Första gången ner gick helt bra, plogade nästan hela biten. Andra så började jag leta efter lite mera rörelse och snart så var jag redan bland slalom pinnarna och åkte slalom. Jag hade helt sjukt kul! Men efter 4 h i barnbacken och inte direkt fått någo nya bekantskaper utöver värken i fötterna så lämnade jag bort mina skidor och annat och väntade på att Mia skulle hämta mig.
 
 
 
 
Mia passade På att ta med en släde som hon hade på Pyhä snöskoter uthyrning efter nån ren körning där. Och så blev vi där påsnöskoter uthyrningen och prata och åt pizza.
 
När vi kom hem så for vi ut och rida med Saana. Saana är en jätte trevlig tjej som jag hoppas träffa igen här. Jag red Muumi, Mia Tylli och Saana Tuppu. Det blev lite mera "hemma folk ridning" med massa galopp och små rejs i trav. Muumi tyckte de var jätte kul för han van allt. Även galopp tävlingen som vi inte hade, men det viste ju inte han.
 
Onsdag
I onsdagskom hovslagaren och sätta några skor på plats, tog bort skorna på jenni och Caskada och så klippa till hovarna på Salli. 
 
Efter att hovslagaren åkt red jag Tuppu på banan igen. Allt gick som vanligt tills hon snubblade. Jag tittade fötterna att hon gick bra men märkte att hon tappat en av skorna... typiskt när hovslagare just var här.
 
 
 
Mia for till stan för att visa upp en ren till flyktingarna så att de får se hur en sådan ser ut och få veta lite facta om djuret. 
 
Undertiden Mia var borta så kom Saan hit igen och red Veikko på banan. Efter de så väntade vi på Mia undertiden vi krattade gården från hö och så drack vi kaffe och pratade.
 
När Mia kom så åt vi makaroniåda och sen åkte vi iväg för att hämta en störrehästtrailer. Den resan blev lite längre än vi planerat. Dels för att vi  lev och tatta på djuren på gården varifrån vi hämtade trailern. De hade små mini grisar och getter, kaniner, hästar och huskys.
När vi for därifrån så fungerade inga lampor i bilen utom långa och nödblinkers, så det blev lite bil reparation och leta säkringar och köpa säkringar, byta säkringar... ja det blev komplicerat med de löste sig! 
 
På kvällen kom Fiia och Mias lästa dotter Riia med sin pojkvän hit. Såg inte så mycket av dem då de for och sova så tidigt då de kört en lång bit.
 
Torsdag
Idag vaknade jag tidigt för att hjälpa Fiia med att sätta allt i ordning för att få Caskada in i transporten. Caskada ska få ett nytt hem och hit kommer istället en mindre finhäst. Tycker det är ledsamt att Caskadaåker då jag gillade henne. 
 
Caskada aka papu som Fiia säger såg ledsen ut när jag sa hejdå
 
Fiia och Mia åkte iväg och jag blev kvar här med Riia och hennes pojkvän och Ville. Då jag var den enda som varven så fick jag den stora uppgiften att väcka Ville så att han sku hinna med bussen. Var lite orolig där ett tag men han han! 
 
Annors så har jag fixat i stallet och bykt mitt byke och pluggat lite fåglar. Har tagit en rätt lugn dag idag.
 
Snart så kommer Mia och Fiia tillbaka med nya hästen så jag ska hjälpa dem med att få det hem trevligt till den.
 
Kommer sakna denna brud ❤
 
 
 
Kram från en Eva-Maria 😊