24-28.4.2017

Hej!
 
Har haft en full, fem dagars, skolvecka och det har varit tungt. Speciellt i början när vi var mäst bara inne i klassen, men de sista dagarna var lättre då vi var utomhus och fick göra saker själv istället för att bara lyssna på en lärare.
 
 
 
På måndag var vi ute och padlade på formiddagen och på eftermiddagen och inne i klassen där emellan. 
Först var jag och padlade med Anita som gick bra. På eftermiddagen var jag med eveliina (varför? bra fråga!) men vi klarade oss igenom det utan någo större problem. Sedan bestämde jag med klassen att jag ska padla med Jarkko i framtiden. 
 
Sirle och Tomi över på undan manövrar.
 
På kvällen var jag och Anette ut på promenad som snabbt blev till ett äventyr. Vi mötte tjädern som var på revir bekyddar parad och så har de huggit skogen var stigen gick tidigare så vi gick lite vilse och hamnade att hoppa över 3 diken. Men det var bara roligt att vara på äventyr.
 
 
Tisdag var det Janne lektion och på kvällen var vi i simhallen på skolan. På onsdag var det Janne lektion igen. Båda lektionerna gick åt att förbereda kommande resor och evenemang.
 
På onsdag efter skolan var jag till Tavastehus (Hämenlinna) på eget Äventyr för att träffa Marko igen. Vi var och åt middag på en kinesisk resturang och så var vi och tittade på slottet fastän det var stängt så slapp man in på gården. Efter det var vi hem till han och drack kaffe och tittade en film.
 
Tavastehus slott
 
På torsdag hade vi Kartsa lektion och gjorde en massa för hand av rötter och kvistar. Lärde oss att använda natur material istället för att använda t.ex snöre eller band. Jag var dock väldigt trött för det hade blivigt en lite senare kväll än tänkt så jag gjorde inte så mycket och passade på att gå och ta en sieata när klassen endå var splitrad. Det hjälpte hjätte mycket och efter skolan orakde jag sitta ner med mitt planerings tim och planera en utflyckt som kommer senare i sommar.
 
Anette missade att påsken for redan. haha!
vide vägg... för varför inte?!
 
På kvällen hade vi bastu och så var vi rätt många som var till grill taket och stekte plättar och spenderade tid tillsammans.
 
En rät stor del av de som var med
och så har jag ju inte lyckats få en endaste bra bild
men denna var iaf ingen jätte suddig på
men minerna är en annan sak ...
 
Fredag var nog den bästa dagen. Både väder messigt och skol messigt. Det var strålande solsken och näst in till vindstilla och vi hade orgentering med kanot. Jag och Anette var i samma kanot då Jarkko hade försovit sig och hennes par inte var på skolan. Vi hade jätte roligt och hittade alla destinationer bra. 
 
Jag tog en siesta igen
och skickade anette ensam att leta en destinatoin
när vi kom till stranden. haha 
 
Skoldagen slutede tidigt så efter skolan var jag med Hanna och Erika till någre Saaren naturreservat och Turpoo
för att titta lite ställen i riktiga livet fören vi fortsätter planera våren resa till Turpoo flod som är om 2 veckor. 
 
Erika och jag 
 
Nu sitter jag hemma hoss Anette i Helsingfors, var jag har bestämt att jag skall fira valborg. Lite viste jag att nästa alla många andra jag känner och inte träffat på länge har åkt till just Åbo för att fira valborg, var jag annors vanligtvis är på veckoslutena. Det blir nog roligt att vara här med!
 
Kram från en Eva-Maria :D

kulturell helg i Åbo

Hej! 
 
Har spenderat en lång helg i Åbo tillsammans med klasskompisar och deras vänner till stro del, vilket har varit riktigt roligt att ha vänner i Åbo att hänga med. 
 
Kom tillbaka till Åbo på torsdag kväll och spenderade bara en lugn hemma kväll i legenheten.
 
På fredag var jag på en liten utflyckt med Susse och Jennni, som är båda klasskompisar, till Ruissalo.
 
Jenni balanserar och jag ger stöd.
chill med svanarna
Susse och jag tog siesta
:)
 
När vi gick därifrån så mötte vi upp en Kyösti, Susses en kompis, som vi gick på kaffe med. Senare på dagen var jag tillbaka till legenheten för att byka och laga mat och göra skolarbeten. På kvällen var jag hem till Susse för att hänga med henne, Jenni och Kyösti igen.
 
På lördag sov jag jätte länge och så hörde jag av mig till Susse för att höra vad de hade för sig. De var på väg till konstmuseet så jag mötte dem där och så gick vi där och tittade på tavlor. Det var jätte roligt för Kyösti är också en kultur människa så kunde tala med han om tavlornas kanslor och teknik.
 
Efter Konstmuseet var vi till på stan och så var vi till Åbo domkyrka för att det började komma ner hagel... härligt vår väder när det haglade eller snöade minst en gång per timme.
 
Kyösti och Susse i Åbo domkyrka.
 
På kvällen var jag hem till Susse med Kyösti och en annan av hennes vänner som jag inte minns manent på och så åt vi middag och pratade och lyssnade på musik.
 
Plötsligt så kom Susse på att hon villa till Dymano och se på live musik. Jag viste inte vem artisten Iisa var men jag var med på ideen så hon och jag gick dit och hade en rolig kväll och blev dit efter konserten och dansade ett tag.
 
Iisa
Susse och jag (Obs non-alcoholik beer)
 
Söndagen var rena rama motsatsen till dessa sociala och kulturella dagar. Eller ja på ett vist kulturell för jag tittade på serie.
 
Började dagen med plättar och satte jag mig i soffan och tittade på 'Thirteen Reasons Why' som är den sorligaste djupaste netflix serien jag har sett.  De tre sista avsnitten satt jag ärligt och grät. Hade annors lite nerstäms känsla den dagen, så som det kan vara ibland, så 13RW hjälpte ju inte. Jag ser det endå som en bra sak att jag hade en sådan dag och fick de känslorna ut ur kroppen.
 
Jo jag anser att ni borde se Thireteen Reasons Why. Man lär sig mycket och får en ordentlig tankeställare över hur hämska ungdomar kan vara utan att de vet de. Man börjar tänka över vad man själv genomlidigt eller vad man kasnke orsakat andra att känna utan att man vetat de
 
 Där ar min söndag. En serie på en dag och abslut ingen friskluft eller motion. Lite social var jag för jag pratade med mamma och senare med pappa i telefon.
 
Kram från en Eva-Maria
 
 

Björnebog

Hej
 
Denna skolvecka var en kort 3 dagars utflyckt till Björneborg var vi huvudsakligen tittade på fågar. Synd nog så var det klallt och blåsigt så var svårt att se fåglar men de vanligaste sjöfåglarna såg vi och hörde en hel del små fåglar.
 
På tisdag morgon åkte vi från skolan Björneborg.När vi kom fram var vi först till Ark natur center.
 
 
Efter de hade vi Lunch och en så kallad "city race" var vi gick runt i centrum och gjorde olika uppgifter och fick poäng och tävlade i grupp. 
 
Blind burger resturang
Promenad med Anette efter lunchen
 
När vi senare kom fram till camping området i Yyteri var vi tältade så lagade vi mat och på kvällen tog vi en promenad på staranden bland sand dynerna i solnedgången.
 
 
 
 
Natten till onsdag var lite små kylig med minusgrader emn det var mäst för fuktighteten i tältet men jag sov endå rätt bra. Vaknade dock till att en hackspett inte förstod att lycktstolpen var metall. Ljudet som uppstod var hämskt, men de e inte fören nu som jag tänker på stackars fågel som måste ha fått jäte ont i näbb och huvud så länge som den håll på att hacka mot metallen.
 
 
 
Efter frukost var vi till några fågeltorn och tittade på fåglar och försökte känna igen så många som möjligt.
 
 
 
Luch åt vi 'on the way' vid Kallo fyr. 
 
 
 
efter de var vi till gränsbevakningen var de berättade om deras uppgifter och så fick vi åka en liten tur med deras båt. 
 
Vi var även på en liten Mäntyluoto och Reposaari sight seeing.
 
 
 
 
 
Tillbaka på camping området hade vi knytkalas och bastu.
 
Torsdag var sista dagen så på morgonen packade ihop tält och rinkor och allt i bilarna.
 
Därefter var vi till ännu ett fågeltorn fören vi åkte till Nakkilla på lunch till en gammal Luopas elev.
 
 
 
Efter de var det raka vägen tillbaka till skolan var vi var till bastun och sedan tillbaka till Åbo med Susse och Jenni.
 
Detta var precis vad jag behövde. ett leger/en utflyckt med klassen. Slippa sitta i klassrummet, spendera tid med klassen utan att måste prata skolgrejer på kvällen, lära känne dem som individer istället för grupp. Nu känns det som om jag är accepterad med in i klassen och jjag kan vara en dal av deras gemenskap.
 
Kram från en Eva-Maria :)