the best off vecka 30*

Hej!
 
Jag börjar vara glogg lat. Skriver nog tills skolan är slut och så ser vi om jag orkar skriva mera när jag kommer hem till Åland nästa vecka eller om jag tar blogg paus. Det ser vi sen.
 
Under förra veckan skrev jag två tentor, en om ryggradslösa och en om allmänt naturkännedom och jag klarade av båda! 
 
På måndag fylde Johanna år så Essi köpte en fin tårta så hade vi lite tårtkalas på kvällen efter at vi badat bastu. 
 
Vacker tårta
 
På tisdag ordnade vi det aldra sista före luopas20års kalaset som var på onsdag-torsdag med en liten stations runda, workshoppar, speednettworking, bastu , disco och brunch. Hann inte ta bilder där för hade mycket att göra och det var så roligt att prata med före detta luopas elever och höra vad de gjort efter att de blev klara natur och vildmarksguider. Vi fick massor med beröm för vad vi ordnat men det skulle inte ha blivigt så roligt som det var om inte da hade gått med på allt med öppet sinne.
 
På fredag hade susse ett litet hejdå party hemma hoss sig för hon åker iväg till Portugl med Jenni efter att skolan slutat. Där spelade vi Alias och pratade och umgicks. Det var rätt star luopas förstärkning där då hälften var klasskamrater. Liisa kom till mig och sova och så var vi till susse på frukost följande dag. 
 
Middags hos susse på golvet
Anite spelar ukulelle till susse
Cayrzy Alias
Susse jag och Liisa
 
***
 
Annors har veckoslutet gått snabbt, allt för snabbt. Har hunnit vara på Pizza med Susse och hem till Onni med Teemu och umgås och vara med djuren och prata. Har kommit en lång väg med vännskapen och fick pratat med Onni lite nu och vi ska fortsätta ses när vi kan. Men det är såklart alltid lättare att vara med han då Teemu är med. 
 
Imorgon är det dags att åka till skolan för sista gången. Har packat allt som jag vill ha med mig hem då jag inte vet när jag kommer tillbaka till Åbo igen och packat det jag behöver med mig till sista utflyckten och skolavslutningen. 
 
Kram från en Eva-Maria :D

En vecka gick snabbt och har hunnit med mycket mera än bara skola

Hej!
 
Förlåt att jag inte uppdaterat på länge men antar att skoltröttheten gör att jag inte vill se tillbaka på skolveckan och uppleva det på nytt genom att skriva om det i bloggen direkt när jag har helg.
 
Nu är det bara 2 veckor kvar och en tenta kvar så är jag klar med denna natur- och vildmaksguideutbildning och slipper vidare i mitt liv. Bara 2 veckor och tentan är idag så efter det är det bara utbildningens 20årsfest och en vandring med de nya eleverna. Egentligen ser jag framemot dessa sista veckor när all stress är över och man kan bara njuta av den sista tiden tillsammans med klassen. 
 
Förra veckan var helt bra den med. På måndag och tisdag gjorde vi de sista planeringen, gick igenom allt från början till slut samt testade vissa delar av våren 20årsfest. 
 
På måndag fick Anette mig övertalad med att köpa colorista washout hårferg och färga håret rosa. Jag tyckte det blev bra! och bättre blev det efter första tvätten men nu är det så gott som borta igen. 
 
Nyfärgat rosa hår
 
På tisdag efter skolan körde jag till Ekenäs för att träffa min kusin Daniela och hennes pojkvän Johnny och så träffade jag Robin, John och Niko som också är mina kusiner hos deras Farmor. På kvällen hängde jag med Cecci och Axo på motellet och så var jag och Axo på middag på Santa Fe ochhade filmkväll hos han var jag fick stanna över natten.
 
Onsdag-Fredag hade vi "KTO1" som är en grundkurs för klättring och hur man säkrar en klättrare från makren.
Teemu från förra klassen var med på denna kurs då de inte haft den kursen tidigare. Var jätte roligt att ha han med!
 
 
Första degen gick bra med övning utomhus och så vågade  jag klättra på inneväggen högre än jag trodde. Men så att han som höll kursen säkrade mig.
 
Henni säkrar Susse
 
 
Men för att jag är jag så gick ju inte hela dagen bra. Efter skoldagen skulle jag och Anette gå och köpa glass och på väg ner från vårat rum så klev jag snett i trappan men fick tag i recket före jag ramlade ordentligt. Trodde först att jag kunde gå bort smärtan från foten men den var mera än bara vrickad men mindre än stukad för det går att gå hyfsat bra. 
 
Följade dag var jag med ut till nakkikallio och titta när de andra klättrade och fick Susse med mig därifrån att köra till Åbo. 
 
Liisa
 
Mamma och pappa kom till Åbo på torsdag kväll så fick direkt sällskap av dem.
 
På fredag var vi och shoppa lite och på kvällen var det Jaanas 60 årskalas med spanskt tema, godmat, bra live band och trevliga människor.
 
Här hade det rosa redan bleknat men syntes ännu i rätt ljus. 
Inte i toa belysning dock så bra 
 
På lördag kom mammas kusin-kusin Marko med hans fru Palula på besök till Åbo för att se på Tall ships Race så vi var vid Aura å hela dagen och tittade på fina segelfartyg och så åt vi sen middag på Feija.
 
 
 
 
Vi fick åka räddningsbåt över istället för vad dde "vanlid dödliga" fick åka för att Marko och Paula är med i sjöräddningen och hade kontakter. 
 
Om man skulle sätta alla båtar på rad så skulle det bli 3 km med segelfartyg
 
På söndag tittade vi igen på Tall Ships Race men från Ruisao för att eventuellt få se lite segel.
 
Före segelfartygen kom så han jag plugga för tentan . Tog bilder med min systemkamera men har inte hunnit titta bilder ännu så de kommer senare om det blev nått bra.
 
På väg dit gick allt bra och vi hadde tur med parkering för det fanns några lediga kvar på riktika parkeringsplatsen ännu. Tillbaka till stan så var det rusning (låter konstigt med rusning för inte gick det snabbt inte, snarare krypning) 5,5 km på 57 minuter och en endaste gång fick jag lägga i andra växeln annors var det att rulla i ettan och bromsa med koplingen. 
 
idag börjar skolan först ett så har hunnit packa idag och kört mamma till hamnen, papap åker först på torsdag. snart ska jag tillbaka till skolan och skiva sista tenten och på onsdag torsdag är det 20årsfest.
 
 
Kram från en Eva.-Maria:)

Lite Liesjärvi Lite Åbo

Hej!
 
Blev lite lat i slutet av förra veckan och orkade inte fundera på vad som hänt och skriva om det utan villa sitta och titta på serie och träffa vänner.
 
På torsdag och fredag var vi på en liten annorlunda resa i Liesjärvi. Det var en resa var vi hade fritt att göra precis vad vi villa så vi hade planerat lite gruppsammanhållnings övningar samt egen inre välbefinnande övningar och på kvällen hade vi "masterchef" tävling.
 
För det mästa tog vi det bara lungt och gjorde vad vi kände för, så vi kastade frisbee satt runt brasan och låg i tältet tidigt på kvällen och själv tittade jag på film via mobilen. 
 
Här följer lite bilder med bildtext;
 
En övning var att vi alla satt fast i samma rep och måsta göra olika uppgifter. 
 
 För det mästa så regnede det emn det störde inte oss
 
När det inte regnade så kastade vi Frisbee
 
 mitt bidrag till "Masterchef" tävlingen var Paela med kräftor coh lök samt vildoregano
Tro det eller ej så vann jag denna tävling :)
 
 Till efterätt lagade vi alla choklad bananer och grillade marsmellows
 
 Hanna som stå och funderar på livet vid stranden.
 
 På fredag promenerade de andra tillbaka mot skolan med ett stopp vid ett vindskydd vart vi från den organiserande gruppen kom med bil och lagade plättar och kaffe  åt dem
 
 
Veckoslutet spenderade jag i Åbo och största delen i legenheten ensam med mörklägningsgardinerna för fönstrena och tittade på serie pch åt messa gott. Inget som har hänt och var inte ledsen eller nått men behövde ha sån helt egen tid bara. 
 
På lördag kväll var jag med susse till Auraå och njuta och så kom Jesse och en av dreas kompis dit med och vi var via några barer och plötsligt var klockan så mycket att bussarna inte gick mera (inte nattbussarna heller) så jag fick promenera tillbaka till legenheten som är ca 4 km.
 
Susse och jag påväg att köpa mat
 
Det blev en Cone (?) nån vegetarisk sak med massa gott som syns på skylten.
 
På söndagkväll skickade Onni til mig att han har tid att ses om jag vill och då hänger hans kompis Teemu med occkså som lät jätte bra så jag tog mig till stan och så var vi och spelade biljard. Jag är absolut inte bra på de men jag van Onni för att han klantade sig och la 8an i fel hål.
 
Onni. Han kan spela biljar, han var grym!
Kram från en Eva-Maria :)