livet - på en djurgård - som en Eva-Maria

Hej
 
Slutet av denna vecka har varit rätt händelserik. Livet på en djurgård är att man får vänja sig vid både födsel och död och det har kommit väldigt nära denna vecka.
 
I onsdags så hadde en annan av getterna börjat föda men dött i precessen som även hennes två små bran.
I torsdags föddes 4 små kattungar som alla mår bra och mamman med.
I fredags hade en av miniatyrhästarna fölat några månader för tidigt och fölet hade inte klarat sig men mamman mår bra.
Och just nu håller den trädje geten på att föda. Hoppas på att det får bra!
 
Kattungarna
 
Man får bara ha en frisk inställning till det så klarar man sig igen det.
 
 
I onsdags hade jag stora grisarna/ kemelen/ jakerna/lamorna/alpackorna och korna själv, Leila skulle ha varit med mig men hon var sjuk. Som tur var kom Iida och hjälpte mig när hon var klar med djurhuset. Jag tycket att det är lite läskigt med de stora djuren och så har jag inte haft den delan så ofta så var lite ovan med hur allt skulle göras. 
 
På dagen fick jag vara huvudguide på två ridningar. En timmes skritt i skogen med svenskpråkiga och då red jag Oona och så var det en till två timmars med två Tyskar och då red jag Dippis. 
 
På  kvällen var jag med Noora och Alina och red på banan. Jag hade en häst som heter Kiksu. det är min absluta favorit här nu! Så lik Atlas som jag ridigt hemma på Åland till sättet och gångarterna att det är läskigt.
 
Sammanlagt satt jag lite över 4 h på hästryggen. Det kändes kan jag ju meddela.
 
Noora på Oona och Alina på Vilho.
Jag satt snällt rätt väg och i sadeln och tittade på när de hade cirkus föreställning.
 
 
Torsdag och fredag var en lugna dagar med fint väder. Så jag han vara och hälsa på Husky hundarna och så höll jag ridlektion till ägarens barn. 
Dippis njuter i varma vår solen
huskey
Iida fick bild på mig med lilla bebisen
när vi tog ut den och mamman för att få se sig omkring ute i stora världen
istället för att bara se en en stall box.
 
På lördag fick jag vara huvud guide igen på en timmes skritt tur och Noora red bakom som hjälp.
Jag hade Sally som på nått sätt lyckades kliva utanför stigen och rätt ut i djupa snön med frambenen varpå hon ramlade och jag ramlade av. Det var ju en mjuk landning ner i snön och så var hästen en meter kortare redan så det gick bra.
Var lite fundersam på hur jag skulle komma tillbaka upp på en stor shire häst ute i skogen men hon lyckades kliva ner med bakbenen ner i djupsnön med för att hålla balansen så då hade jag lätt att komma upp när Sally skönk djupare ner i snön än jag.
Upp tillbaka till stigen kom vi med bara några få klumpiga hopp.
Därifrån kunde vi fortsatta och jag försäkrade kunderna att det var min häst som dagdrömde och att det är lungt för dem att gå där nu när vi tampat ner snön, så kunde vi fortsattäa njuta av turen och skratta till situvationen.
 
Sally skämdes lite efteråt men inte jag.
Jag var stolt över att jag slapp upp igen
och lyckades hålla kunderna på glatt humör
och att det inte blev rädda för våran lilla föreställning
 
Efter arbetsdagen var jag, Leila och Iida och red på banan och jag hade Kiksu igen. 
 
Kiksu
 
På kvällen var det vi till Äkäshotelli och lyssnade på 'Tuure Kilpeläinen'. Det var helt full smockat på hotellet.
 
 
Idag, Söndag, har jag ledig dag och ska till Kino Kellokkas och se på nya Beauty and the Beast <3
Är så exalterad! Jag älskar Disney, diggar Emma Watson, och skönheten och odjuret är i min top 10 favorit Disney film lista.
Har seriöst väntat på denna dag, då jag slipper och se denna film på bio ända, sedan första teasern kom ut för ett år sedan.
 
 
 
Kram från en Eva-Maria :)

ledigt veckoslut

Hej!
 
Veckoslutuet gick fort. Helt ledig var jag inte då jag har en skol inlämingsuppgift som skal vara innelämnad efter praktiken med absolut senast 30:e april så måste komma igång med den. Annors tog jag de lungt med film och choklad och så var jag såkalrt ut på lite äventyr med.
 
På lördag var jag med Noora och promenerade till butiken. Det snöade lite men inte mycket när vi gick och efter att vi handlat så var vi till 'selvä pyy' på lunch. Men, när vi gick tillbaka var det som en arktisksnöstorm ute. Det blåste horisontalmotvind och det var snöslask som frös fast på kinder och kläder. Men helt intresant var det och så kunde man sitta inne hela resten av dagen med gott samvete. 
 
In till bycentrum, Lunch med Noora, Tillbaka till stugan...
 
På söndag var jag inte ut alls, satt bara inne med skoluppgiften när jag hade fått fart på den igen. På kvällen var jag och Noora till hotellet. Jag var Nooras privata chaufför för kvällen då hon har flera lediga dagar efter varandara så hon tog och utnyttjade det total. Jag däremot hade jobb nästa dag men ledig tisdag så jag tänkte att en jobb dag emmelan sedan får man vila.
 
Alina jobbar på hotellet och Äkäslompolo är en så liten by med 450 invånare
så det finns helt klart fördelar att utnyttja för mig med här.
Noora och jag slapp in gratis, ingen garderob betalning, de bjuder på drinkar. och nattmaten går på halva priset.
På bild är det min 5:e gratis dricka i form av en milkshake denna gång och Nooras 5: drink :)
så inte så svårt att gissa att jag trivas här :D
 
Nästa morgon efter 3,5 h sömn var jag på jobb och hade fågel, get delan igen. Lite lättare var det att kliva upp än vad jag trodde för på natten hade det kommit tillökning i familjen. En liten getunge hade fötts.
 
svårt att få bild på lilla 'rosetti' när hon bara springer runt och det är dunkelt ljus i sjukstugan.
det är 2 andra getter som väntar på att föda där med :)
 
Annors gick dagen rätt bra och hade hela tiden nått att göra. Några ponny ridningar och lite städande i hästhagens innehus och lite annat pyssel, så klarade jag mig igenom arbetsdagen.
 
'Dippis'
 
Efter arbetsdagen gick jag direkt och sova. Han sova en halvtimme fören Noora och Alina frågade om *svenska förstärkningen villa komma hem ett tag* alltså om jag villa med dem över till sverige sidan och köpa godis på Ica. De skulle till Kolari kommun var närmaste posten är och hämta ut ett paket så därifrån är det inte långt till Sverige. Så jag sa så klart ja! 
 
Köpte en massa som man inte får ta gpå i finland ;)
 
Idag, tisdag, så är jag ledig igen och tänkte bara vara inne och blogga, netflixa, lite skolarbete, om jag vill, annors tar jag en dag som jag bara återhämtar mig från en veckas förskylning och sömnbristen och allt jobb. 
Kram från en Eva-Maria :)

Andra veckan på Praktiken

Hej
 
Andra veckan av praktiken är över och det betyder att hälften av tiden här har gått och jag har bara två veckor kvar här i Äkäslompolo.
 
Denna vecka har jag skött fågel/gris/ren/ fåren och getterna själv varannan dag och varnanna har jag hjälpt Noora med stall delen på morgonen.
 
På tisdag var jag med på en 2h ridning  med mera fart och med paus vid vindskyydet var vi drack saft. Jag hade en liten finnhäst som herer Mipsa och red bakom som bakomhållande guide. 
 
Mipsa
 
 
Efter arbetsdagen hämtade vi ved till våran stuga och Alina lagade fattiga riddare åt oss så satt vi vid matbordet och pratade en massa. Hade en helt spontan tjejkväll mitt i veckan.
 
På Onsdag hade det hommit snö så morgon sysslorna gick fort när det inte fanns en massa bajs överallt. så före konijänkä öppnade så han vi ta Vares, en finnhäst, och åka häst och släde en längre tur för att träna Vares lite. Han är en gammal travare och lite hetsig så han ska hällst inte trava men det gjorde han i varjefall! 
 
Ja det är hunden Pontus som springar efter släden
 
Annors var det rätt lite kunder så vi gjorde ordentligt snöarbete, ja Iida och Leila gjorde och jag hostade och snörvlade bara och höll dem sällskap. och så var jag i djurhuset och hälsade på lite djur.
 
vanliga bondkatter som bor inne i djurhuset.
Denna väntar ungar 
På tal om ungar så är detta en rätt unge. 
Inte kattmat som pappa föreslog.
(om nått så blir den orm mat.)
 
På kvällen var jag och Mirka till Äkäslomoplos hotell för att se på bandet 'Yö' som var där och spelade! 
Vi blev inte där länge för nästa morogn var det jobb igen så vi åkte kl 11.50 därifrån.
 
 
På torsdag fick jag tästa på nått nytt. Jag fick bara huvud Guide ute på en lugn skogstur och rida föst. Alina gick längst bak och sa bara vartåt jag skulle gå. Det gick jätte bra, inga konstigheter eller svårigheter.
 
 
På kvällen var jag Mirka och Alina till Pallas tunturi och gå och titta på solnedgången, som inte syntes så bra men vi hade roligt i varjefall. 
 
Alina och Mirka
Solnedgången.... lite färger bara. Och en jätte fin utsikt!
 
På fredag var jag igen med på en 2h ridning med paus vid vindskyddet. Men denna gång så var det en stor grupp tyskar som vissa aldrig ridigt tidigare så det var bara skritt och jag fick rida längst bak med Mipsa igen. 
 
2 guder och 8 kunder.... alltså 10 hästar som skulle borstas och fixas. 10 kunder är max antal som de kan ta.
 
Efter arbetsdagen tog jag de bara lugnt. Jag och Mirka tittade på Tru Blod tillsammans på övervåningen.
 
Denna helg har jag helt ledigt. Mina första på riktigt ledida dagar här sedan jag började praktigken. Så jag ska nog bara ta de helt lugnt och hänga med de andra om de tänkte göra nått kul. Annors blir det sova, äta, film och ringa till mamma och pappa. 
 
Kram från en Eva-Maria