Luopas19 Reunion vol.2 - Evo

Hej!
 
I helgen var jag till Evo Nationalpark i Tavastehus var vi hade våran "Luopas19 Reunion vol.2", alltså klassträff med förra årets klass från Eerikkilä. 
 
Jag och Eetu var det första som kom och Marko. Så vi tre började med att gå och titta på lite bäver bon och annat som tyder på att det bor bävrar på området.
 
Eetu förklarar hur bävrarna tuggar sönder trädet och vad de äter av trädet.
Bäver bo
 
Senare mötte vi upp Heikki och Niina och det var vi 5 som var med på förta biten på våren lilla vandring. Vi gick ca 2 km från Haarajärvi P-plats till Sorsakolu var vi slog upp läger och lagade mat. 
 
 
Det är ett jätte fint område mellan två sjöar så det är rätt populärt att övernatta där. På plats fanns en äldre man och 3 yngre fiske killar och ett ungt par, och såklart vi.
 
Jag och Niina sov i varsina "pepan" (=nödsituvationstält, ett enkkelt boende i form av en presening) presis brevid vattnet. strandtomt delux, Med fin utsikt mot sjön och kvällssolen att titta på.
 
 Utsikten vi hade från våran standtomt, ca kl 24 när jag gick och la mig
Sjön på andra sidan, kl 05, när jag var upp på toa på natten
 
Förjande dag så åkte Eetu iväg för att jobba och istället kom Mikko och Matti till Sorsakolu varifrån vi fortsatte till Koverojärvi, ca 12 km att gå. 
 
 
 
Mikko och Niina på paus
 
Marko och Mikko
 
De gröna tassarna fanns överallt och de märkete alla stigar. inte bara huvud stigen.
Sedan är det ju den roliga gjenen som syns. En ticka med en kvist som växer rätt igenom den.
 
Vi tog många små pauser och en lunchpaus. och så började det regna när vi var på lunchpaus så vi han klä på oss regnkläder och regnskydd till rinkorna i vindskydden utan att bli blöta. 
 
Heikki, Marko och Matti
 
Framme vid Koverojärvi lagade vi upp en eld och väntade på att de sista deltagana skulle komma. Johanna kom, Kari och Annukka och Eetu kom tillbaka efter att han varit på jobb. Så sammanlagt blev vi 10 stycken av 20 möjliga som kom till klassträffen. 
 
 
 
Det var ett tag sedan vi sågs sist så vi satt bara runt elden, lagade mat, och pratade och berättade historier. 
 
 
Denna natt orkade jag inte fixa min egen "pepa" så jag bestämde mig för att sova i vindskyddet. Eetu sov där med, men han hade bara en sommarsovsäck så han hade branan igång hela natten. Det betyder att jag hade jätte varm och skönt med min treårstiders sovsäck plus en eld som värmde så jag kunde ha sovsäcken lite öppen och sova med händerna rundt kudden som jag tycker om att göra. 
 
 
 
Förjande dag, vakande vi i egen ro, åt frukost och lagade kaffe före vi packade ihop och så åkte vi i varnadras bilar, tillbaka till våra bilar och därifrån tillbaka till Evokeskus.
 
Annukka och Kari på morgeon kaffe
 
Kari hade sina kajaker med, och ingen hade brottom hem så vi bestämde oss för att ta en tur på sjön med kajarena och efter de grillade vi ännu korv och satt i solen ett tag före vi sa hejdå och åkte våra egna vägar igen.
 
Första gången för mig med kajak
Så jag hade en dubbel kajak med Annukka
Sista eld sittandet för denna reunion
Det är jätte kul att träffa denna klass alltid. Nästa gång skall vi ses i September på Åland <3 så jag är redan igång med att se när det skulle vara och vad man skulle kunna göra. 
 
Kram från en Eva-Maria :D
 

mjukgalss och kladkkaka hela vecka

Hej!
 
Deta var min sita vecka ev min "praktik" (läs ledighet) som jag tänkte spendera på Åland. På Fredag har jag klass träff med gamla klaassen och så tänkte jag spendera en vecka på Fsatlandet och träffa vänner och släkt. Lite som en Finsk roadtrip i stil med den jag gkorde i Sverige före jag åkte till Lappland.
 
 På måndag åkte jag in till stan för att sköta en massa erneden. Jag var dels till Silja kontoret och bokade resa och fick Ålands klisterlappar till alla i familjen och så var jag via posten och butiken och annat som jag inte minns. Inget livs viktigt att göra i stan egentligen men saker som endå är lättare att göra med tid och genom att ta sig till plats. Roligasre med Resan till stan var att Linnéa åkte med både in till stan och hem för hon hade en kors skoldag så jag anpassade mig enligt hennes skola. Efter att Linnéa slutat var vi till Smarket och köpte klass fören vi åkte tillbaka till eckerö.
 
 
På tisdag var jag och red med Linda vid 12. Vi fick rida ut igen då banan inte var vattnad så jag valde att ännu en gång ha Selma. Vi red ner till en liten strand var vi vadade med hästarna ett tag fören vi fortsatte våran ritt. Allt gick bra och lugnt tills vi var på en grusväg tillbaka hem mot stallet. Då la våra båda hästar av i galopp och bockade. Jag trodde Linda skulle trilla av, men hennes häst slog upp huvudet så hon bet ihop tänderna med sån kraft att det resulterade i att hon skall boka tid till tandläkaren och slipa till en tand som blev lite skadad. Däremot trillade jag av när båda min häst lugnat sig och stannat. Det gick rätt snabbt så plötsligt satt jag bara där på marken och tittade upp på lilla Selma som såg glad och busig ut. Man Behöver inte alltid trilla av för att skada sig, och man behöver inte alltid skada sig bara för att man trillar av. Ironin
 
 
 
På kvällen var jag med Linnéa på picknick på Post och tullhus stranden och åt kladdkaka med grädde och jordgubbar och pratade om lite allt möjligt. När det blev kallt och vi ätit klart så var vi ut och gick med deras hund Willma istället. 
 
 
 
På onsdag packade jag de jag behöver ha med mig till Fastlandet och säker rätt mycket mera för det blev rätt många kassar igen. Hur lyckas jag alltid med de? 
 
Sedan var jag med Henrik till stan som skulle hämta lite bil delar och så var vi via butiken och en byrunda fören vi åkte hem så att vi båda skulle kunna plugga.
 
När han pluggat och jag inte orkade mera övertalade jag han på att ta en promenad med mig till Bodegen och äte mjukglass. Det var inte så svårt att övertlala han nog. haha.
 
 
 
Hemma igen så fortsatte jag plugga och så förberede vi maten tillsammans före mamma kom hem.
 
På kvällen körde jag till Eve och kom dit sammtidigt som Linda så Promenerade vi alla tre till Bodegan (igen) var jag såklart tog kladdkaka med mjukglass . Sedan var vi till bergen och pratade lite djupare saker och doppade fötterna i det kalla vattnet. 
 
Älskar dessa tjejer <3
 
Torsdag, dagen jag åkte ivåg från Åland och tillbaka till Åbo. Hann inte göra så mycket på morgonen och på¨båten så satt jag i hytten och tittade på serier.
 
När jag kom till Åbo så skrev jag till Susse och jag åkte hem till henne och Jenny var vi pratade lite och gick igenom våra skolarbeten tillsammans och läste igenom varandras för att få kritik och komentarer.
 
Idag (fredag) ska jag packa för i helgen är det klassträff i Evo nationalpark. vi ska vara ute och vandra och campa i tre dagar. 
 
Kram från en Eva-Maria :)

Katten Jansson 17.02.2000 - 19.05.2017

 
 
För 17 år sedan flyttade Katten Jansson hem till oss 
 
 
Han hade resan då stora tassar så vi blev inte förvånade när han växte upp till en stor katt.
Lite tjock var han på sina bästa dagar men han var ju bortskämd med så det är bara rättvist.
 
 
 
 
Jag har så många minen av han. 
När han gömde sig i våran sopkorg eller satt i min dockbarnvagn,
när han kom in efter att ha varit ute och stolt visade upp sin fångst till oss,
när han följde med oss till dagis och på något sätt lyckades fastna i ett träd
när han sprang och gömde sig när vi hade barnkalas...
 
 
 
 
Men de minnen som kommit fram nu under denna vecka är 
när man letade genom hela huset efter Jansson för att märka att han sovit i garderoben,
när man kommer hem med matkassar och Jansson står i vägen och man snubblar nästan på han,
eller när man backade in bilen på uppfarten och måsta stanna helvvägs och flytta på Jansson som låg mitt i vägen,
När man kom hem efter en ute kväll och var rädd att jansson hade väckt hela familjen med sitt anklagande jamande över att man varit ute så länge.
Det störde en just då, men man saknar det nu.
 
 
 
För det mästa så fanns han bara där, mitt i vårat vardagsliv. han var med ute på terassen på sommaren, han kom och tittade när man hängde upp byke, han var med i TV rummet när vi såg på film, han satt på benken och tiggde mat.
Enkla så saker som man inte tänkte på fören nu, nu när det är ett tom plats i huset, som brukade vara Janssons
 
 
 
 
 
Jansson var mitt stöd när jag var sjuk.
Jag är glad att jag fick vara hans stöd nu när han blev sjuk
 
 
Jansson var så gott som våran lille bror. En kär familje meddlem, och den bästa katt jag vet.
 
 
 
 Vi alla saknar dig dig så Jansson! Du kommer alltid vara våran fjant <3