I'm a Unicorn... eller?

skrivet 31.1.2018
Hej!
 
Enda sedan jag slutatde gymnasiet och, så kallat, flyttade hemmifrån för att studera så har jag varit lite av en olycks benägen person. Jag klåpar mig med de mästa småsaker hela tiden så som att jag stukar foten, får blåmärken, sår, skavår och liknande händelser lite hela tiden. Men emmellanåt så händer de störe saker så som att jag får en srpickai ett revbenen eller får en hjärnskada. 
Och nu detta...
 
Jag fick en ordentlig smäll av ett horn just ovanför högeröga på tisdag morgon i sammband med morgon arbetet.
På bilden syns en bula ovanför höger öga på pannan. Denna bild är tagen efter allt morgon arbete så det är cirka en timme efter händelsen. Under dagen så svulnade den mera och fick även ett fint blåmärke ovanpå bulan.
 
 
Händelsen var sådan att jag skulle sätta fast Aslak, en highland- tjur, i staketet med ett grimskaft i hans halsband, så som vi gör varje morgon före vi ger kossorna mat och städar deras hage. Aslak kom inte tillräkligt nära staketet så jag måsta satte fast han så att jag sträkta ermeb ovanifrån staketet istället för emmellan plankorna. När jag fick fast han tog han ett steg närmare för att klia sig på staketet och skakade på huvudet så att han träffade min panna. 
 
Han var alltså inte på nått sätt agresiv och menade inte att slå till mig med sitt horn. Han råkade dock göa det och de har mycket styrka och hornen är hårda. Jag förstod inte helt hur hård smäll jag fått så jag fortsatte morgn arbetet som vanligt. 
 
Det var först när Noora sa åt mig att jag har en härrans stor bula som jag kände den själv och den gjorde ont. Men inga andra bekymmer så som svindel, huvudvärk, problem med synen, minne eller balans. Vid andra ord så betyder det att det bara är ytliga skador. 
 
 
Såklart så rang jag till sjukhuset i Kolari och berättade om vad som hänt. Därifrån så sa de att det högst troligt inte är nått annat än just ytligt och att det läker av sig själft. Men tyckte även att det skulle vara bra att komma dit följande dag då jag endå skulle till Kolari sjukhus på psykolog besök, med tanke på min hjärnskada historik så att man får denna händelse dokumenterad.
 
 
Under natten hade bulan slutat växa och lagt sig lite jämnare och under dagen har smärten blivigt lindrigare. Har lite haft känslan av att ha en kepps på mig på grund av att  höger öga inte har fullt bra synfelt uppåt. 
 
 
Idag var jag på jobb igen som vanligt på morognen och åkte sedan till psykolog och efter det så träffade jag en sköterska som tittade snabbt till pannan och sa att det är presic så som jag trodde och fått höra att det bara är ytligt och jag fick gå utan destu mera kontroller eller medeciner. 
 
Får väll bara er ut så här nu ett tag framöver...
 
 Uppdatering 2.2.2018 
Fick tydligen inte bara ha en bula och blåmärke i pappan längre. Idag vaknade jag och trodde att jag bara var lite mörk under ögonen men såg snabbt att jag har blåmärken vid ögonen och de har under dagen bara blivigt större och tydligare. 
 
Får väll se hur man ser ut imorgon när man vaknar...
 
Kram från nån Eva-Maria
 
 
 
 

Mamma och Pappa i Lappland

Hej!
 
Mamma och pappa kom hit till Lappland på besök så jag fick ta och visa dem de bästa bitarna på 5 dagar,
 
På söndag när de kom så var vi och åt på "Selvä pyy" pub Cili Com Hirvi (Cili con älg) och efter de så tog jag och flyttade med dem till en hyrstuga vid namn Keskikievari i kolari ca 20 minuter från Äkäslompolo centrum.
 
Keskikievari
 
Måndag
Det var klart och fint väder så vi körde utsiktsvägen till Ylläs och åkte med gondol upp till 718 metershöjd, alltså yllästoppen, var vi tog bulle och kakao.
 
mamma och pappa
jag
gondol till ylläs
kota 718
 
 
Efter de fortsatte vi till Kolari och jag visade dem var man snabbast kan handla i sverige. Alltså ICA lahtis, det dröjde 15 minuter att ta sig till sverige, handla och tillbaka till finland.
 
när vi kom tillbaka till stugan så tog vi de lugnt
 
Tisdag
Lite kallare blåsigare dag och mamma och pappa hade kommit hit på semester så då är en avslappningsdag bra. Så va var på Spa i Levi var vi badade och satt i bubbelpool och badade bastu och så var vi på massage med. Hann även visa dem Levi centrum med dess butiker.
 
Onsdag
Ta föräldrarna med på jobbet dag. Jag skulle vara på jobbet för att sköte en släd tur och passade på att ta mamma och pappa med på en egen slädtur. Och så visade jag dem alla djuren och berättade på plats lite vad mitt jobb är och vad jag gör.
 
mamma och jag vid fåren och getterna
jag med highland kossan Alina
Jag pratar med kamelen Hilma
Jag förbereder Vares till släd körningen
vares drar släde
 
Torsdag
Vi hade tänkt köra runt och titta på kyrkor men hade inte helt tur med de så alla var stängda och man slapp inte in och titta. 
 
Kolari öns kyrka
 
Så vi körde till Pajala kyrka på svenska sidan för det verkade som om den skulle vara öppen på deras hemsida. När inte den heller var det så rang jag till nummret som fanns på hemsidan och de rang till kantorn som kom och öppande till oss. 
 
Pajala kyrka
 
Kantron med sin man kom och öppnade och snabbt började samtalen flyta när det kom fram att pappa är från Bromarf och mannen från Ekenäs. Mycket mera gemensamt hittades under sammtalen och mannen berättade att han hade nån liten anknytning till Kero lederfabrik och att om vi har tid skulle ta oss dit och titta, För att vi hade tid så anordnade han även att vi fick en guidad tur på fabriken. 
 
Senare på kvällen tog vi oss till Snow VIllage i Kittillä, den med game of thrones temat som synats mycket på nyheterna i vinter. Där hade vi 3 rätters middag i isresturangen och efter de var vi på hotell sidan och tittade.
 
Mamma och pappa på isresturangen
så god mat
jag 
snöskulptur i ett av rummen
isskulptur i isbaren
 
Fredag
På fredag var det fint väder igen så vi såg jätte fina landskap när vi körde till Muoio, Harinniva husky farm, var Jenni är på jobb så vi fick komma och titta på huskysar. 
 
 
 
 
Jenni visar upp sin valp Savu
 
Sedan hade mammas och pappas semaster gått redan och de skulle till tåget och jag skulle på ponnyklubbs jobb. Det var jättte roligt att ha dem här och få visa dem detta fina vinter landskap.
 
utsikten från muonio väg
 

Shoppat loss

Hej!
 
Idag hade jag ledig dag så jag passade på att åka till Levi var jag shoppade loss. 
 
Jag köpte:
varma sockor i alpackaull av märket EVEREST,
fleecebuff i märket EVEREST,
boxers i merinoull av märket ACLIMA med vindskydd framtill,
sprt-BHs vars kupor är i merinoull och annors mäst i polyester av märket KARI TRAA,
varma underställ i märket KARI TRAA som är 100% merinoull och i jättefina mönster.
 
Merinoull är ett slags får ull från rasen merino. Merino är ett tunnfibrigt ull som i sig själft är antibakterielt. Det ger den mycket bra kvaliteter. Det funna fibret gör att man kan framställa tunnare tyg och att det är lent och inte kliar som tjockare ull sorter kan göra. Antibakterielt gör att bakterier inte fastnar i ullet och därav fastnar ingen doft eller stank eller smut i det, så istället för att tvätta i bykmaskin så kan man hänga ut plaget i frisk luft för att vädras. Det har klart det vanliga ull kvaliteterna som är att det värmer om det är kallt ute och svalkar om det är varmt ute samt att det fortsätter att värma fastän det skulle bli blött. 
 
Alpackaull kommer från djuret alapacka och är varmare, starkare, mjulare och glansigare än får ull men inte lika elastiskt. dess absorberande rbrer för bort fukt så passar bra till sockor.
 
Fleese är ett stickat  konstfibertyg med ruggad yta tillverkad av 100% polyester. fleece kan var återvunna PET-flaskor och tål därav inte värme för att det är tunnt plast och smälter i värme. tyget transporterar fukt bra men håller värmen inne. 
 
Hela köpet sved lite men när man ser på behovet och kvaliteten så är det inte lika illa mera.
Jag har ännu över 3 månader kvar här i lappland och det kommer vara minusgradder och snö ännu i april
så jag behöver kunna hålla mig varm och det är bra märken alltihop så det håller i  flera år om man tar bra hand om dem.
så glad att kunna få luft sammtidigt som man håller haka och näsa varm.
fick nästan panikattack senast jag hade min polyester buff på när jag gick till jobbetför att jag inte fick luft igenom den och det blev endå kallt då min andedräckt frös till is på den.
Denna färg har slutat tillverkats så jag är glad att jag hann skaffa den.
Nu finns det bara ljusrosa och grått mera.
Denna mörkröda oranga har jag tittat på redan i Åbo före jag åkte till Lappland.
 
Kram från en Eva-Maria