BE-körkort

Hej!
 
Jag har äntligen tid och ro att berätta om min andra milstolpe, jag fått avklarat denna sommar, nämligen min körkorts uppgradering! Jag är stolt innehavare av BE rättigheter nu. Vid andra ord får jag köra bil och släp-ekipage med maxvikt 3500kg. Detta kommer i användning i Lappland näste vinter då jag ska köra hästtransport och vara mera med i tävlings arangemang. 
 
Jag började så klart med att ordna körlov från polisen och sedan ringa bilskolan och boka tid för körtillfälle. Jag övningskörde med Bomans då de hade bil och släp att låna även till uppkörningen och var väldigt smidiga och hjälpsamma med vad allt jag måste ordna och hur före jag kunde ha uppkörning.
 
Före uppkörningen så tränade jag även med våran familjebil och vanligt lietsläpvagn på under 750kg med pappa som instruktör. Första gången var vi på Eckeröhallens grus parkering och backade och tästade manuvrera i svängar och se hur släpet följer med efter bilen.
 
 
Andra gången övade vi mera på att backa för att framåt körandet var så lätt. Vi valde Eckerö Linjens bil filer före biljettluckorna, det var en lugn tid på en lugn dagatt vara där. Jag fick backa i kurvan och hålla mig i filen. även lite filbyten med att backa övade vi på. Allt detta för att få självsäkerhet i backandet och för att få en uppfattning om hur släpet beter sig.
 
 
 
På dagarna tränade jag även på teoriprovet genom övningsprov på datorn. Teoriprovet skrev jag i början av juni och blev godkänd på första försöket med endast 2 fel!
 
 
Alla våra backningsövningar med pappa har ju varit lite överkurs då uppkörningen var egentligen kort en backningslövning in i ett garage gjort av korner, kopla från och kopla på släp,och en liten sväng in i stan, och så allt de övriga med att kolla lampor och surningssäkerhet bilens register uttdrag och lite andra frågor.
 
Uppkörningen hade jag just före midsommar. Vi började med att gå igenom surningssäkerheten i släpet och så alla lampor, efter de fick jag visa att jag kan backa in i garaget och kopla av släpet på rätt sätt och köra ett varv runt för att komma tillbaka och backa till släpet och kopla på det på rätt sätt igen. Allt det gick helt bra förutom att jag råkade köra på en kon då jag körde irån från släpetefter att ha koplat bort det (hade absolut ingenting med uppkörningen att göra) Efter det tog vi en liten vända på stan för aatt se att jag hanterar ekipaget bland annan trafik. 
 
När vi kom tillbaka till motorfordonsbyrån var det bara en sak som fick uppkörningsmottagaren att tveka på att om jag ska bli godkänd eller inte;
  -"Din körstil, den är för häftig. För häftiga inbromsningar, accelerationer och kurvor. Skulle du haft hästar i transporten skulle du få svårt att lasta dem igen då det inte är nån bekväm åktur för dem där bak" sa uppkörningsmottagaren
  -"Ja men det är klart de, men nu hade inte vi hästar i släpet utan vattendunkar" svarade jag lite försiktigt
 -"Ja, men du sa att du tar BE körkort för att du skall transportera hästar"
Iritationen växte innom mig och jag slänger ur mig;
  -"Skulle jag ha sagt att jag skall transportera soffor då?! skulle jag ha blivigt godkänd då?"
Efter en liten diskution om att man ska välja körstilen med vad det är man transporterar och att jag borde se efter min körstil så medgav hon att jag får godkänt. 
 
 
 
Med papprena om BE rättigheter och på väntan av polisen att korkortet finns på stationen så går jag vidare med äran i behåll av att ha lyckats med ännu en prövning i livet
 
Kram från en Eva-Maria :D

SUP!

Hej
 
Igår testade jag på ett av de roligaste saker jag gjort på hela sommaren. SUP (Stand up Padelign = stå upp och padla) 
 
en bild förklarar nog vad SUP är bäst om det nu råkar vara någon som inte förstod eller inte har hört om det tidigare
 
 
Det började med att Moa frågade med mig på glass till Bodegan och vi kom dit i precis rätt tid då Alina slutade jobba så hon satt sig med oss ute på bryggan. Efter glass, prat ovh mycket skratt så kom vi på idén att vi alla åker med till Alinas stuga som ligger på en privat ö.
 
fina Moa på bodegan
Moa och Alina. Alina körde denna båt för första gången någonsin och det gick super fint tycker jag
 
när vi kom i land fick vi en rundtur på ön och så hälsade vi på Alinas husdjur 
Alina med sin sköldpadda
Jag som försöker få till en bra "selfie med en sköldpadda"
 
Ja sen hade var Alina rastlös och bara fråga om vi ska "suppa" så det blev så
 
 
Det var sjukt roligt och tar på musklerna ordentligt då man spänner sig men man håller balansen förvånansvärt lätt på en bräda endå
 
 
Efter de satt vi och pratade och tog lite bilder i solnegången. Jag fick vara modellen då jag var den som sprang före på berget
 
 
 
Så blev vi där och spenderade resten av kvällen. Tack för att ni påminde mig vad sommaren är!
 
Kram från en Eva-Maria :D
 
 

Sommarjobb

Hej!
 
Nu har jag nått en milstolpe i sommarjobbet som gör att jag känner att jag är redo att berätta mera om vad det är jag ska jobba med.
 
 
 
 För två år sedan jobbade jag en sommar i kiosken på Käringsundsviltsafari och sålde biljetter men nu har jag tagit det steget längre och adopterade brorsans jobb som safariguide då han fick annat jobberbjudande. Så nu är jag en av dedm som sitter och kör traktorn och berättar om djuren som finns i safarit. Där finns alltså både kronhjortar och dovhjortar samt viltsvin, strutsar och lamor, och så bor det lite egeninflyttade fåglar av alla sorter där som sjöfåglar, hägrar och svanar.
 
 
 
 Först tänkte jag att hur svårt kan det vara att köra en traktor? Jag har ju kört allt möjligt, som snöskort, furhjuling, bobcat, paketbil och andra bilar i alla olika storlekar, och allt har gått jätte bra, men traktor var annorlunda. Det är inget finlir, utan stora bestämda rörselser som gäller. Efter en övningstur med hjälp och en övningstur helt själv samt två turer med grupp, som jag guidade för,så känner jag att jag har koll på att köra trktor... framåt.
 
 
 
Bakåt de är en helt annan grej. Det är ett stort och långt släp man kör med men, enda gången man ska backa det är efter arbetsdagen, då man skall backa in traktorn i garaget. Första turerna, då jag guidade för grupperna, så lämnade jag traktorn ute utan att äns försöka backa in. Det fick någon annan göra tyckte jag. Men första riktiga arbetsdagen så fick jag hjälp med att backa in traktorn och släpet av Jakob, andra dagen satt han i vagnen och bara visade om det gick helt fel och idag så backade jag in den helt själv utannågon hjälp alls. Tyckte det var en tillräckligt bra milstolpe, att kunna göra allt som man ska göra på jobbet själv, för att kunna berätta om sommarjobbet på bloggen.
 
 
Jag får ju inte den inbackad perfekt och inte e den inne på första försöket utan att behöva ta frammåt heller. Men det är först efter arbetsdagen man skall ha in den så det är ingen stress och jag har tid på mig. Sedan råkar jag ju vara lite rädd för att backa så stort ekipage och perfektionist tydligen också men de skall nog bli lättare allt efter att jag gör det.
 
 
 
Kram från en Viltsafariguide ;)