Andra veckan på praktiken har börjat

Hej!
 
Här går dagarna fort och jag har fullt upp att göra hela tiden så jag hinner knappt skriva blogg och glömmer nästan bort vad allt jag gjort på dagarna.
 
Muumi i kvälls solen
 
Måndag
I måndags kom det 5 fransmän som skulle åka ren och släde. De kom precis passligt för det var fint väder och de slapp ut på Kemijärvi isen precis som vi var  i söndags. Jag var med och sätta alla slädar och renar  i ordning och sen blev jag kvar på stallet och städa boxar och ge hästarna hö. Jag red även Tuppu som börjar böja sig rätt bra i volter och kurvor, men i raktspår böjer den sig mot fel håll. Typiskt travare.
 
 
Tuppu njuter i solen efter lite träning
 
 
Senare när Mia var tillbaka så kom det ett lass med 5 balar grovt lite halv taskigt hö på en stort släp bakom en traktor. De var en av Mias vänner som gav dem till henne då hans renar inte villa äta de för det var för grovt för dem. Så med hjälp av hans lyftkran på släpet så lyfter vi en en stor bal per hage så att hästarna får äta vad de äter av de, men de får fortfarande bättre hö 3 ggr om dagen. 
 
 
 
 
 
 
Tisdag
 
 
På morgonen skötte jag morgon stallet som vanligt och sedan frågade Mia mig om jag villa åka till Pyhä tunturi idag och skida. Pyhä är en skid ort presis som Åre men lite mindre. Jag tog bussen dit och hyrde utrustning på plats och köpte hisskort.
 
 Lite nervös men gals att få se nått annat här i lappland
 
Jag hittade familjebacken och där spenderade jag hela min tid som jag var på Pyhä.  Var en sväng till puben och åt kycklingkorg och tog en varm kakao och sen fortsatte jag att åka  i familje backen igen.
 
Första gången ner gick helt bra, plogade nästan hela biten. Andra så började jag leta efter lite mera rörelse och snart så var jag redan bland slalom pinnarna och åkte slalom. Jag hade helt sjukt kul! Men efter 4 h i barnbacken och inte direkt fått någo nya bekantskaper utöver värken i fötterna så lämnade jag bort mina skidor och annat och väntade på att Mia skulle hämta mig.
 
 
 
 
Mia passade På att ta med en släde som hon hade på Pyhä snöskoter uthyrning efter nån ren körning där. Och så blev vi där påsnöskoter uthyrningen och prata och åt pizza.
 
När vi kom hem så for vi ut och rida med Saana. Saana är en jätte trevlig tjej som jag hoppas träffa igen här. Jag red Muumi, Mia Tylli och Saana Tuppu. Det blev lite mera "hemma folk ridning" med massa galopp och små rejs i trav. Muumi tyckte de var jätte kul för han van allt. Även galopp tävlingen som vi inte hade, men det viste ju inte han.
 
Onsdag
I onsdagskom hovslagaren och sätta några skor på plats, tog bort skorna på jenni och Caskada och så klippa till hovarna på Salli. 
 
Efter att hovslagaren åkt red jag Tuppu på banan igen. Allt gick som vanligt tills hon snubblade. Jag tittade fötterna att hon gick bra men märkte att hon tappat en av skorna... typiskt när hovslagare just var här.
 
 
 
Mia for till stan för att visa upp en ren till flyktingarna så att de får se hur en sådan ser ut och få veta lite facta om djuret. 
 
Undertiden Mia var borta så kom Saan hit igen och red Veikko på banan. Efter de så väntade vi på Mia undertiden vi krattade gården från hö och så drack vi kaffe och pratade.
 
När Mia kom så åt vi makaroniåda och sen åkte vi iväg för att hämta en störrehästtrailer. Den resan blev lite längre än vi planerat. Dels för att vi  lev och tatta på djuren på gården varifrån vi hämtade trailern. De hade små mini grisar och getter, kaniner, hästar och huskys.
När vi for därifrån så fungerade inga lampor i bilen utom långa och nödblinkers, så det blev lite bil reparation och leta säkringar och köpa säkringar, byta säkringar... ja det blev komplicerat med de löste sig! 
 
På kvällen kom Fiia och Mias lästa dotter Riia med sin pojkvän hit. Såg inte så mycket av dem då de for och sova så tidigt då de kört en lång bit.
 
Torsdag
Idag vaknade jag tidigt för att hjälpa Fiia med att sätta allt i ordning för att få Caskada in i transporten. Caskada ska få ett nytt hem och hit kommer istället en mindre finhäst. Tycker det är ledsamt att Caskadaåker då jag gillade henne. 
 
Caskada aka papu som Fiia säger såg ledsen ut när jag sa hejdå
 
Fiia och Mia åkte iväg och jag blev kvar här med Riia och hennes pojkvän och Ville. Då jag var den enda som varven så fick jag den stora uppgiften att väcka Ville så att han sku hinna med bussen. Var lite orolig där ett tag men han han! 
 
Annors så har jag fixat i stallet och bykt mitt byke och pluggat lite fåglar. Har tagit en rätt lugn dag idag.
 
Snart så kommer Mia och Fiia tillbaka med nya hästen så jag ska hjälpa dem med att få det hem trevligt till den.
 
Kommer sakna denna brud ❤
 
 
 
Kram från en Eva-Maria 😊


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: