FiSSc Akademin

Hej!
 
I helgen var jag på FiSSc akademi som var kompinerat utbildning / seminarium / höstmöte före Finlands Svenska Scouterna. Vi var runt 60-70 scouer på plats. Vi hade Workchops av olika slag blandat med feelisprogram och annat. Jag lärde känna lite nya folk och hade det mycket trvligt där. Scouting är ett av de få ställev var man inte behöver känna någon men ändå inte känner sig utanför, för alla välkomnar en med och det kommer alltid någon och sitta med en som man kakn prata med.
 
bara en liten del av alla de som jag fick ären att träffa och utbyte lite ord med på FiSSc akademin
Fredag
När jag kom till Busstationen i Åbo, varifrån det stod att bussen skulle gå, så såg jag inte andra scouter. Efter ett tag så var det en tjej som kom fram till mig och konstaterade att vi säkert skulle till samma ställe då jag just tagit fram brevet för FiSSc akademin för att ringa och fråga var exakt man skulle träffas. Det dröjde inte länge fören vi var hela 6 personer där som undrade var våran buss var.
 
Det visade sig att bussen stått utanför scoutstation och inte på busstationen.... Och fortsatt utan oss till Nylandstull som inte ligger allt för långt därifrån. Det var en som kände en annan som skulle hoppa på där och rang och bad bussen vända om och plocka upp oss från Busstationen. Då var det avklarat. På bussen på väg till Karis så stannade vi i Pargas och hämtade upp ytterligare scouter.
 
Väl framme i Karis och Lärkkulla, blev vi tilldelade våra sovplatser/ rum och fick inkvartera oss. När det var klart var det kvälls bit med Frenchdogs och fattigariddare. Nam. 
 
Lördag
Dagen började med Frukost kl 08.00 och därefter ett Seminarium för alla som  handlande om inre motivation. Det var vissa gästförelesare som var fram och pratade om varifrån deras inre motivation kommer och förklarade vad skilnaden på inre och yttremotivation är. Något som inte är så lätt att förklara i ord. En bra beskrivelse var att Yttremotivation kan ilustreras som en morot. Vi får nogonting när vi gjort ett jobb, T.ex pengar. Medans inre motivation kunda ilustreras som ett hjärta. Det kommer innifrån oss själva, vi vill göra det för att vi mår bra av de.
 
Sedan var det dags för workchopparna. Min första Workchop handlade om Respekt. Det handlade mäst om mobbning / rasism och annat liknande. Först gick vi igenom åskådarens roll och de olika rollerna som både aktiv- och passivåskådare. Sedan diskuterade vi hur man kan stoppa en situvation var någon blir behandlad på ett respektlöst sätt. Det Finns hur många sätt som hälst. Man behöver inte konfrontera bedragaren och känna att man ska behöva säga nått stornt och världsförendrande för att få det att sluta. Det räcker med nått litet. Som att bara ifråga sätta "vad gör du?" / "Vad menade du med det där?". Men behöver inte äns säga något. Man kan bara gå och sätta sig brevid den som blir utsatt eller gå och ställa sig emmelan dem som en mur. En annan sak som vi tog upp var skämt och komentarer. Vad för inverkan har de och vad för mening har det ord som används som skällsord. Om man studerar orden och förklarar varifrån orden egentligen härstammar, så är orden inte "med saken görande" sist och slutligen och de tappar sin betydelse som ett skällsord. 
 
mellan första och andra workchoppen var det kaffe paus och bensträckare. Då jag pratade med lite nya personer.
 
Andra Workchoppen jag var på var "Bli Eftertraktad På Arbetsmarknaden" Där behandlades hur man söker jobb, vad men bör ha i sitt CV, vad man ska tänka på till intervjuer och så tog vi upp allt som man får ut av att vara scout. Att bara nämna att man är scout kanske inte betyder på mycket för icke-scouter. Det kan vara bra att lyfta fram alla de egenskaper man lät sig; som ledarskap, gemenskap, planerande och annat. Jag fick en helt ny inblick i hur jag ska kunna söka jobb i framtiden.
 
Efter den worchoppen var jag på lite fredasfeelis program. Jag pysslade och så var jag på allsång ett tag. Och så passade jag på att ta en timmes powernapp, då jag fått så mycket ny information och jag viste att denna dag skulle bli lång.
 
 
 
Hade väckning passligt till Middagen. Efter Middagen var det Bastu och sedan var det en Show. De kallade det ScoutTube och det var som en tävling mellan 4 färdigt valda personer. De visade upp olika YouTube klipp och så skulle de svara på olika sorts frågor. Kul blev det och  det påminde mig om högstadiets julfester på nogot vis...
 
Feelis gruppen presenterar sin show
 
Efter kvällsbit så blev det Disco. "I retrostilen Glitter" stod det i programmet, så jag hade med mig mina glittter byxor och topp. Vissa andra hade med glipper saker eller paljett tröjor men inte många. Det var jätte fint dekorerat och planerat. Alla hade det trvligt och man kunda småprata med folk, köpa läsk och godis eller dansa. Jag har nått sorts krav på alla DJ:s alltid på klubbar så denna gång när det var Spotify som spelade KAJ och svenska sommar his så blev jag besviken. Temat var Dico och det finns Disco på Sotify jag vet det. För att rädda det iaf lite utan att någon skulle ta allt för illa upp så la jag igång Village People men VMCA och "dansgolvet" blev fullt med folk. De flästa gick och sova redan vid 23 men jag och 5 andra tappra dansare var kvar tills 24 då Discot officiellt slutade.
 
 
 
Söndag
Det var trögt att vakna men klockan åtta va de frukost och då rang min väckarklocka en sista gång. Så klockan kvart över åtta var jag på frukosten. Efter det packade jag ihop mina saker från rummet i rinkan och lämnade tillbaka nyckeln till receptionen.
 
Där efter kunde höstmötet börja, som var den egentliga anledningen till att det var så många scouter samlade på samma plats. Möten är inte min starka sida då jag inte är insatt i någonting mera än det som jag anser vara i fördel för min överlevnad, så att säga. Jag har inte varit insatt i vad FiSSc styrelse gör eller, dessvärre, är. Ännu värre är jag på budgeter och allt "fastställande av...", "beslut av...." och "val av..." Har aldrig varit min starka sida.
 
 
 
Som tur är finns andra personer i rummet som är mera insatta. Det facinerade mig värligen över hur insatta vissa var. Det blev stor diskution kring budgeten, alla små saker som såg lite misstänksamma ut ifrågasattes och svarades. Även verksamhetsplanen gicks grundläggande igenom. Jag fick mycket mera inblick i hela Styrelsens roll och vikt i FiSSc samt intresse för att kunna förstå detta lite mera än vad jag gjort hittils.
 
Efter två timmar möte blev det lunch paus och så fortsatte mötet i nästan två timmar till. Jag han bli uttråkad och rastlös men det var endå mycket intresant och lärorikt att ta del av ett sådant stort möte med så mycket kunnande folk.
 
Sedan var det dags för hemfärd. Buss från Karis till Åbo. Därifrån var jag en snabbis till legenheten vart det kom några barn på 'Bus eller Godis jakt' och så åt jag lite mellanmål. Sedan tog jag loklabuss till hamnen och klev ombord på Silja.
 
Ombord var jag till Grill House på middag. Åt ribbes och så var jag till Pionobaren på en dricka som efterrätt före jag gick till hytten för att sova ett tag före ankomsten till Långnäs. Jag lyckades så klart få hytten i akter vart all musik hördes, men som tur är  hade jag egna hörlurar och kunde lyssna på min egen, lite lugnare, musik att somna till istället.
 
0040 var vi i Långnäs. Därifrån åkte jag med taxi till Mariehamn och sedan körde jag egna bilen till Eckerö.
 
selfie från discot
 
 
Skulle egentligen kunna tänka mig att åka nästa år på Höstmöte igen. För då det är Vårmöte kommer jag att vara tillaka på min skola igen. Förhoppningsvis. 
 
Kram från en Eva-Maria :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: