stugan med regler

Hej!
 
Jag tänkte skriva av mig lite och berätta hur jag bor här i Äkäslompolo. 
 
Jag bor på samma sätt som i våras när jag var här på praktik, alltså i en liten stuga tillsammans med de andra praktikanterna och eventuella arbetare. För tillfället är det jag och djurskötar praktikanterna; Iiris, Saara och Jussi som bor tillsammans här. Jag har fått loftet. Saara har sovrummet och Iiris och Jussi sover i 4 bäddars högsängen. att vara 24/7 tillsammans med personer var alla har olika sätt att leva och olika verderingar och sätt att vara på kan vara jobbigt. Så jag försöker hålla mig undan så mkt som möjligt.
 
Jag har allt, utom skorna och maten, uppe på loftet. Maten har jag på min egen hylla i kylskåpet och i torrskafetiet. Jag har koll på mitt och så vill jag ha det, vill även att de andra ska ha de så, gissa om de har de så? Nej de har ju såklart inte de. De har spritt ut sig runt hela stugan utan att tänka på den röra som uppstår.
 
Jag har bott här nu i 4 veckor, det är samma längd som min praktik var då i våras, och nu har mitt tålamod försvunnit. De är vuxna månniskor jag bor med så skulle ju inte behöva påpecka att sätta disk i diskmaskinen, maten som blir över i burk och i kylskåpet (inte lämna i stekpannan eller sätta stekpannan i kylskåpet). Även att onödiga saker ska hållas borta från köksbordet, att man kan ha en egen bykpåse och inte samla sitt smutsbyke i bykmaskinen...
 
Som tur var märkte jag att även de lättaste saker inte fungerade så la jag upp regler om detta vart efter jag märker vad som går fel för att jag på nått sätt ska klara av att bo här. Reglerna kommer att finnas kvar för nästa praktikanter och stugkompisar med.
 
Här är översatt min fina regel lista;
 
 1. mellandörren skall alltid stängas
 2. lägg skorna åt sidan så att man får upp dörren och slipper att gå utan att snubbla
 3. släck lampor när de inte behövs
 4. lägg disken  direkt i diskmaskin
 5. om diskmaskinen är igång så lägg de i diskhon
 6. om det är rent i diskmaskinen så töm den.
 7. diska stekpannorna direkt efter användning
 8. lämna inte mat framme på bordet eller arbetsbänken
 9. ta med soporna till stall roskisen om den är full
 10. klart brännbart läggs ovanpåspisen för att eldas
 11. håll personliga/onödiga saker borta från allmänna omgåden så långt som möjligt
 12. bykmaskinen är ingen bykkorg.
 13. om bykmaskine har gått och du måste använda den häng upp kompisens kläder istället för att slänga dem på golvet
 14. tystnad klockan 22.00! Endast viskande om viktiga saker tillåtet
 15. duscha inte efter tystna
Om dessa regler skulle kunna hållas med utan att jag måste påminna om dem så skulle det vara ännu bättre. 
 
Men detta ska ändras på. Om inte förr så när dessa praktikanter åker hem och de kommer nya så får jag vara strängare om reglerna med dem. (Eller om den nyhet jag fick reda på igår kommer att fungara så har jag en annan bättre lösning. Mera om de när jag vet om det är möjligt eller inte.) 
 
Reglerna är ju inte elaka eller tillföra att göra det svårt för de andra. Snarare tvärtom, att de ska underlätta och göra det trevligt för alla att vara här. 
 
Kram från en Eva-Maria :)
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: