Fösta veckan på praktiken

Hej

En arbets vecka har gått och väldigt mycket har hänt. Min klasskompis Eveliina har avbrytit praktiken för att arbetet var för tungt för henne. Jag har lärt mig en massa och kan ta hand om vissa saker som ponny ridning och snöskoterkörning själv och så har jag trillat av stallets högsta häst med.

Men före arbetsveckan var har jag hunnit med lite annat så som att bonda med de andra som jobbar och praktiserar här och bor i samma stuga som jag. Alina, Noora, Mirva och jag var ut på bar runda och avslutade det på äkäslompolos hotellets krog på lördag kväll.

 

På söndag var jag och Eveliina på promenad till butiken och så kom det två till praktikenter som bor i en husvagn utanför stugan. De heter Iida och Leila.

På måndag, när praktiken började på riktigt, var jag och Eveliina med en Nora och fixade fåglarna, minigrisarna, getterna och fåren på morgonen. På dagen gick vi igenom hur man leder ponnyridningar och snöskoterrundan och så fick jag testa köra häst och släde.

deras slädhäst är Vilho, en svart finnhäst som är 5 år

På tisdag hade jag stall delen mad Alina, Eveliina skulle ha varit med där men hon kom inte med på morgonen och senare på morgonen fick jag höra av ställets ägare att hon har avbrutit för att förra dagen var för tungt.
Efter arbetsdagen var jag och red med Alina, Noora och Mirva på banan. Jag hade en finnhäst som heter Tiitu. Den är lite knäpp när man ska göra den i ordning men när man väl satt sig upp så är den jätte snäll och jämn i stegen. På slutet av ridningen så bytte jag häst Ner Noora till en Kunsta som är en ljus shire häst.

Tiitu
Kunsta

På onsdag hade jag delen med kamelen, laamorna, yakerna, alpackorna, ullsvin, vanligt svin, kossorna och Highland cattle. Varje del handlar egentligen om att mocka bort deras bajs och ge dem vatten och mat.
efter morogn sysslorna fick jag komma med som bakon ridande guide på en 1,5 h lugn skogstur. Jag fick ha Tiitu då jag redan var bekant med henne.

 

Efter jobbet var jag med stugkompisarna till Ylläs och shoppade. Hittade ett par varma hanskar på rea som jag köpte, annors var jag bara med och tittade.

 Ylläs

Torsdag var en intresant dag. Först var jag på get och fågel delen före jag fick komma med ut på en skogstur med mera tempo. Det var tre kunder med och jag fick rida tiitu igen. Tiitu villa dock inte stå var jag villa att han skulle stå då jag tog hon från hagen för att borstas, så två gånger drog hon mig efter sig för att stå var han villa stå, som var 10 m borttåt i endan av ponnyhagen. Hon är en stark häst och det vet hon och använder de till nytta. Fick fast henne till sist var vi skulle stå men då slet hon söndet tränset. Så hon van och vi stod vid ponnyhagen.

Ridturen gick bra. Både traven och galppen gick jätte snabbt och det var på bara lite bredare stigar som hästarna trampat i skogen hela vintern. så brevid spåret ligger 2 m djupsnö, så kan medge att det var något spännande och lite läskigt men det var helt klart kul!

När jag kom tillbaka fick jag var amed på en 20 minuters häst och släd tur. Den var mäst bara att åka med.

Efter arbetsdagen var jag på banan med Iida och Leila och en Milla som har ridigt här i 5 år. Jag testade på en stallets största häst, Dippis, som är en shire häst den med. Den är så fin! Skritt och trav gick bra och så testade jag ta en galopp på långsidan. Men för att Dippis är så stor och han har helt sjukt stor galopp så var det bara 5 galoppsprång så var långsidan slut. Det var kul! Men jag skippade galoppen i fortsättningen då vi inte hade plats för att ta galopp ordentligt på banan. Men... Dippis tyckte inte de efter ca 10 varv i skritt och trav utan galopp så la han själv igång med en bock galopp med ett stort jäkla skutt påföljt av tvärbroms så att jag trillade av. Slog nedre ryggen/höften rätt illa men huvudet slog jag inte i så hårt. Satte mig på benken ett tag tills jag inte var yr längre sedan satte jag mig upp i sadeln igen och fortsatte rida.

 Dippis poch jag före ridturen

På kvällen gjorde det rätt ont i höft och rygg men huvudet känns helt lungt. Tyvärr så kom en förskylning passligt på mig på kvällen med, kan vara att den slog ut nu när jag fick en ordenlig stöt i samband men avtrillningen.

Idag, Fredag, har jag haft stall delen igen. Jag han mocka småhästarna och åsnornas del under tiden Noora mockade hela häst hagen och gav småhästarna hö. Tog lite tid att skyfla allt skit då det gjorde lite ont och jag var rätt stel. Men det släppte allt mera under dagen när jag rörde på mig.

Var även med på en lugn skogs ridning med två utländska turister. Vi red till ett vidskydd var vi satt vid en brasa och drack saft och sedan red vi tillbaka.

 på väg tillbaka efter ridturen

Under alla dessa dagar har jag dragit ponny ridningar med en liten häst som heter Teena, den kan jag gå själv med kunden då den inte är svår. Och så kan jag hålla snöskoterkörning för barn själv men, där kör de bara runt på en liten bana, lite som GoCart. Jag kan köra den korta turen häst och släde om någon annan sitter med som stöd ännu och så kan jag berätta lite om vissa av djuren men frågar de ålder så brukar jag nog slänga nån rimlig sifra bara om jag inte vet. Så jag skulle nog säga att jag lärt mig mycket och jag trivs värkligen jätte bra här! Linte kallt på morgonen har det varit i början av veckan med -25c men det blir ca -6 på dagen då solen värmer.

 

Kram från en Eva-Maria :D

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: