Turpoo

Hej!
 
Torsdag och fredag var vi på utflyckt, paddlings utflyckt i en liten fors som heter Turpoo. Turpoo flyter mellan Liesjärvi och Kuivajärvi i Tammela och är lite på 10 km lång och har 2 ställen som är lite mera strömmande men den är inte kalassad till en strömmande fors. 
 
Jag och min Padlings kompis Jarkko. 
 
Vi började våran resa från Korteniemi och padlade över Liesjärvi till skogsbruksskolan var vi fick använda deras grilltak och laga lunch. Jag paldade med Jarkko som tidigare blev bestämt och det fungerade jätte bra. Han är stabil, stark, pålitlig, förstående och rolig. Vi hade många bra skratt under resan. I början var orgenteringsläraren Jouni med istäellet för våran vanliga lärare Asko men vid skogsbruksskolan så bytte de och Asko kom med oss resten av biten.
 
Liesjärvi. Vackert soligt men kallt väder.
Skogsbruksskolans grilltak.
 
 
Därifrån fortsatte vi in till Turpoo fors. Första strömmande stället var en kort sträcka, format som ett 'S' med stänar i ytterkanterna så man måsta ta innerkurvorna, vilket är rätt svårt då strömmen drar en rätt bra utåt hela tiden. Men ärligt så var strömmen skrattretande liten men den lyckades endå dra min och Jarkkos kanot på säkert de tre enda stenarna som fanns där. Ingen fara skedd, vi skrattade bara.
 
Inga bilder från strömmarna tyvärr.
 
Sedan var det lugnt padlande ett tag fören vi kom till en längre forsande sträcka. Den var lätt ibörjan men blev bara starkare. Den måste jag säga att vi klarade bra. Vi åkte endast på en sten som låg under vattnet (en så kallad 'korygg' ) men vi blev inte fast på den, kanoten gungade bara till lite.
 
Vi övernattade vid Kievarin Kirnu var vi åt hamburgare, lärade oss hantera fisk som aborre, gedda och lax. och så lagade vi fisksoppa och stekte de fiskar som vi klubbat, rensat och filéat. 
 
Seriöst en av den bästa burgaren jag någonsin ätit.
En glad Joonas håller i sin 4 kg Gädda
som vi rökte hel och den blev jätte god!
Riika med sin Lax
flitiga klassen vis arbetsbodet.
 
Under tiden vi hanterade fisk så blev det vinter ett tag. Vädret har varit väldigt konstigt några veckor i rad. Det kan var sol och 9 grader varm men så går solen i moln och det börjar snöa i en halvtimme eller timme och sedan blir det sol igen?
 
Stora snöflicgor...
 
När soppan var på kokning och det blivigt sol igen var det dags för simning i forsen. Tackar för att jag inte fick delta för de läten och ord som kom från vissa i klassen beskrev rätt bra hur kallt vattnet var...
 
Jukkis går över och Anita är på andra sidan för att peppa.
En inte alls så nöjd Liisa som simmar ner för fosen.
 
Det blev rätt sent före soppan var klar så jag gick och sova en timme från 08.30 till 09.30 och kom då för att äta rökt gädda, stekt aborre och fisk soppa och gick sedan tillbaka för att sova igen.
 
Nästa morgon fortsatte vi men utan Asko som tyvärr blivigt sjuk under natten.  Sista biten är helt utan strömmande områden så det var ju ingen fara.  
 
 
 
En svan simmade länge framför oss men till sist gav den upp och kom emot oss istället.
 
En Knip familj hade också simmat framför oss länge. Vi hade liten diskution där efter åt att vi inte skötte de så bra. Om man stöter på en knipa med ungar så skall men stanna alla kanoter vid sidan och låta dem krypa upp i skydd för annors simmar de framför i vattnet tills de tröttnar, och det är ungarna som tröttnar först och så blir de ensamma. Mamman hittar dem nog alla igen men det kan ta tid och ingen vat vad för rovdjur hinner hitta dem före mamman hittar dem. Får bara hoppas att denna familj hittade tillbaka till varanadra. 
 
När vi kom fram till Kuivajärvi så blåste det frsikt där och det var vågor på sjön. Inget farligt men det tog rätt bra på krafterna att padla över till Saaren nationalpark i motvind och vågor. När vi kom fram dit så var det lunch paus och sedan körde jag Sirle till bussen och kom tillbaka för att plocka upp de sista som inte fick plats i skolbilarna. 
 
Tillbaka på skolan så var jag till bastun och så tog jag de lungt ett tag vid stranden med ett par klasskamrater fören jag åkte vidare till Åbo var jag tittade på serie, lagade mat, packade en Åland kasse och sov.
 
Idag har jag tagit mig till Nådendhal hamn och sitter nu på Finnclipper på väg hem till Åland var jag stannar tills den 25.5 tror jag.
 
Kram från en Eva-Maria :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: